> Ιωάννης Ζαμπέλιος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Ιωάννης Ζαμπέλιος ήταν Έλληνας δραματικός ποιητής και δικαστικός. Υπήρξε επίσης μέλος της Φιλικής Εταιρείας.

Ιωάννης Ζαμπέλιος

Βιογραφία

Ο Ιωάννης Ζαμπέλιος γεννήθηκε στη Λευκάδα το 1787. Το 1803 πήγε στην Ιταλία, όπου σπούδασε νομική και φιλολογία. Ο κύκλος των σπουδών του ολοκληρώθηκε στο Παρίσι.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε εισαγγελέας στα Επτάνησα, ενώ το 1826 δικαστής στην Κεφαλονιά. Το 1834 και για 17 συναπτά έτη κατείχε θέση ανώτατατου δικαστικού συμβούλου στην Κέρκυρα.

Το 1815 απέκτησε ένα γιο, τον Σπύρο, ο οποίος μετεξελίχθηκε σε σημαντικό ιστορικό και λογοτέχνη.

Πέθανε στη Λευκάδα το 1856.
Συμβολή του στον αγώνα για την ανεξαρτησία των Ελλήνων

Η συμβολή του Ζαμπέλιου στον αγώνα των Ελλήνων εναντίον των Τούρκων κατακτητών ήταν σημαντική. Σαν μέλος της Φιλικής Εταιρείας διεξήγαγε εράνους και ενίσχυσε πολλούς πρόσφυγες που είχαν βρει καταφύγιο στα Επτάνησα. Μεταξύ άλλων εφοδίασε με όπλα 850 Λευκαδίτες προκειμένου να αγωνιστούν ενάντια στους Τούρκους.

Ιωάννης Ζαμπέλιος

Το λογοτεχνικό του έργο

Ο Ιωάννης Ζαμπέλιος ασχολήθηκε και με τη συγγραφή, κυρίως δραματικής ποίησης. ήδη το 1818 έγραψε την πρώτη από τραγωδία του με τίτλο «Τιμολέων». Δύο χρόνια αργότερα η τραγωδία αυτή «ανέβηκε» στο θέατρο του Βουκουρεστίου.

Κύρια συγγραφική του περίοδος όμως στάθηκε η τελευταία πενταετία της ζωής του (1851-1856), οπότε και μετά την παραίτηση του από το δικαστικό αξίωμα αποσύρθηκε στη Λευκάδα.

Ασχολήθηκε επίσης με τη λυρική ποίηση, μεταφράζοντας κυρίως έργα αρχαίων λυρικών, αλλά και συγγράφοντας δικά του ποιήματα. Έγραψε επίσης γλωσσικές και αισθητικές μελέτες.

Όσον αφορά την κύρια ενασχόληση του με τη δραματική ποίηση συνολικά έγραψε τις εξής δώδεκα τραγωδίες:

Τιμολέων
Κωνσταντίνος Παλαιολόγος
Γεώργιος Καστριώτης
Γεώργιος Καραϊσκάκης
Ρήγας Θεσσαλός
Μάρκος Βότσαρης
Ιωάννης Καποδίστριας
Χρηστίνας Αναγνωστόπουλος
Διάκος
Κόδρος
Οδυσσεύς Ανδρούτσος
Μήδεια

Πηγές

Κιτριώτης Δημήτρης, Μυλωνάς Γιάννης: Βιογραφίες & Εργογραφίες Ελλήνων συγγραφέων, Εκδόσεις Πατάκη, Αθήνα 1997, ISBN 960-293-066-7
Ταμπάκη, Ἄννα, «Στοιχεῖα ἰδεολογίας καὶ αἰσθητικῆς στὸ δραματικὸ ἔργο τοῦ Ἰωάννη Ζαμπέλιου » , Μυριόβιβλος βυζαντινὴ καὶ νεοελληνική, 10-11 (1987-1988), σσ. 13-21
Σπάθης,Δημήτρης «Ο Ιωάννης Ζαμπέλιος και η συμμετοχή του στην οικοδόμηση της νεοελληνικής σκηνής», Εταιρεία Λευκαδικών Μελετών, Πρακτικά Θ΄ Συμποσίου, Ποίηση: Οδυσσέας Ελύτης, Βιολογία: Βιολογία και βιοηθική, Ιστορία: Ιωάννης και Σπυρίδων Ζαμπέλιοι, Πνευματικό Κέντρο Δήμου Λευκάδας, Γιορτές Λόγου και Τέχνης, Λευκάδα 16-18 Ιουλίου 2004, Αθήνα 2005, σ. 95-149.
Βασιλείου Αρετή, Η Μήδεια του Ιωάννη Ζαμπέλιου και το ιταλικό πρότυπό της, στο: ΣΤΕΦΑΝΟΣ Tιμητική Προσφορά στον Bάλτερ Πούχνερ. Επιμέλεια Iωσήφ Βιβιλάκης, Αθήνα: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών, Ergo 2007. σελ. 167-176

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License