ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Ιωάννης Βερυβάκης (γεν το 1930) είναι στρατηγός εν αποστρατεία του ελληνικού στρατού που διετέλεσε αρχηγός ΓΕΣ, αρχηγός ΓΕΕΘΑ και πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ. Είναι γιος του αντιστράτηγου Δημητρίου Βερυβάκη και αδελφός του βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ Λευτέρη Βερυβάκη.

Επί κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου κατείχε μερικές από τις πιο ευαίσθητες και κρίσιμες θέσεις του στρατεύματος, ενώ μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η απόφαση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη να τον ορίσει αρχηγό ΓΕΕΘΑ και να τον κρατήσει στην κορυφή των Ενόπλων Δυνάμεων ως το 1993, παρά το γεγονός ότι ο αδελφός του ήταν πολύ γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.


Βιογραφία-σταδιοδρομία

Γεννήθηκε το 1930 στην Έδεσσα όπου υπηρετούσε τότε ο πατέρας του. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (ΣΣΕ) από την οποία αποφοίτησε το 1953 ως ανθυπολοχαγός του Πεζικού, ενώ αργότερα αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Πολέμου και τη Σχολή Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ).[1] Συμπλήρωσε τις σπουδές του στη Σχολή Πεζικού, σε όλα τα σχολεία ειδικών δυνάμεων-αλεξιπτωτιστών, σε διάφορα Σχολεία γενικής στρατιωτικής μορφώσεως και στο Αμερικανικό Σχολείο Α/Τ Κατευθυνομένων Βλημάτων, από το οποίο αποφοίτησε με τη διάκριση «άριστος σκοπευτής».[2]

Τη δεκαετία του 1980 διετέλεσε, μεταξύ άλλων:

Επιτελάρχης Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων
Διευθυντής 2ου Επιτελικού Γραφείου ΓΕΣ
Διοικητής ΙΙΙ Μεραρχίας Ειδικών Δυνάμεων
Διοικητής ΑΣΔΕΝ
Γενικός Επιθεωρητής Στρατού
Αρχηγός ΓΕΣ (1989-1990)

Το 1990, με τον σχηματισμό της κυβέρνησης Μητσοτάκη, τοποθετήθηκε αρχηγός ΓΕΕΘΑ, θέση στην οποία παρέμεινε ως τον Φεβρουάριο του 1993, οπότε αποστρατεύθηκε. H επιλογή του Μητσοτάκη να τοποθετήσει τον Βερυβάκη σε αυτή τη θέση συζητήθηκε πάρα πολύ. Μία από τις εκδοχές που κυκλοφορούσαν ήταν ότι ο Μητσοτάκης όντας κεντρογενής είχε αισθήματα απέχθειας προς τους «παραδοσιακούς δεξιούς» ανώτατους αξιωματικούς.

Από τον Ιούλιο του 1991 ως τον Ιούνιο του 1992 ο στρατηγός Βερυβάκης ήταν πρόεδρος της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ, και έχει λάβει πλήθος παρασήμων και στρατιωτικών μεταλλίων, του έχουν δε αποδοθεί οι τιμητικοί τίτλοι Commander of the Legion of Merit (ΗΠΑ), Commander of the Legion of Honor (Γαλλία), Knight of the Order of Madara (Α’ Ταξέως, μετά ξιφών – Βουλγαρία).
Παραπομπές

↑ http://www.bibalex.gr/VeryvakisCV.htm
↑ http://www.bibalex.gr/VeryvakisCV.htm

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License