> Ιωάννης Πολίτης (υπουργός)

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ιωάννης Πολίτης, (1890-3 Ιουνίου 1959[1]), ήταν Έλληνας διπλωμάτης και πολιτικός.

Ιωάννης Πολίτης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση 1890
Αθήνα
Θάνατος 3  Ιουνίου 1959
Υπηκοότητα Ελλάδα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσες Νέα ελληνική γλώσσα
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητα πολιτικός
διπλωμάτης
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/Κίνημα Κόμμα Φιλελευθέρων και

Κόμμα Εθνικών Φιλελευθέρων

Αξιώματα και βραβεύσεις
Αξίωμα Υπουργός εξωτερικών της Ελλάδας
Υπουργός Άνευ Χαρτοφυλακίου της Ελλάδας
Υπουργός Εθνικής Οικονομίας της Ελλάδας
Έλληνας υφυπουργός Εξωτερικών‎
μέλος της Βουλής των Ελλήνων

(εκλογική περιφέρεια Αθηνών)


Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1890 και σπούδασε νομικά. Εισήλθε στο διπλωματικό σώμα ως διπλωματικός ακόλουθος το 1911. Υπηρέτησε στις ελληνικές πρεσβείες Βερολίνου, Κωνσταντινούπολης, και Παρισιού. Συμμετείχε στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων (1919), καθώς και στη Συνδιάσκεψη Ειρήνης Λωζάνης (1923). Ο Ιωάννης Πολίτης από τη θέση του διευθυντή των Πολιτικών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών ήταν εκείνος που εισηγήθηκε την άρση των συμφωνιών περί της γιουγκοσλαβικής ελεύθερης ζώνης στη Θεσσαλονίκη με την αιτιολογία ότι τελικά η ύπαρξή της προσβάλει την ελληνική κυριαρχία, δημιουργώντας έντονες πολιτικές συζητήσεις.

Το 1928 ανέλαβε πληρεξούσιος υπουργός β΄ και δύο χρόνια μετά διορίστηκε πρέσβης στο Βερολίνο μέχρι το 1933 που μετατέθηκε στη Βαρσοβία. Το 1936 επί κυβερνήσεως Ιωάννη Μεταξά ανέλαβε πληρεξούσιος υπουργός α΄ και τον ίδιο χρόνο τοποθετήθηκε πρέσβης στη Βιέννη και στη συνέχεια στη Στοκχόλμη (1938). Στις 21 Φεβρουαρίου του 1940 τοποθετείται πρέσβης στη Ρώμη όπου και παρέμεινε μέχρι τη κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου του 1940. Στη διάρκεια της παραμονής του στη Ρώμη ο Ιωάννης Πολίτης είχε αναπτύξει ένα ευρύτατο δίκτυο συλλογής πληροφοριών. Ο Ι. Πολίτης ήταν επίσης εκείνος που συνέταξε τη λεγόμενη "Λευκή Βίβλο" για τον πόλεμο του 1940.

Μετά τη κατάληψη της Ελλάδας από τους Γερμανούς ο Ι. Πολίτης διέφυγε στη Μέση Ανατολή. Στη συνέχεια μετά την απελευθέρωση υπήρξε μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στη Διάσκεψη του Αγ. Φραγκίσκου, και διετέλεσε υπουργός Εξωτερικών στην Κυβέρνηση Πέτρου Βούλγαρη Αυγούστου 1945, (και για 2 μήνες) στη κυβέρνηση του Δαμασκηνού (1945). Στις επόμενες εκλογές εκλέχθηκε βουλευτής Αθηνών με το κόμμα των Φιλελευθέρων όπου και ανέλαβε για ένα μήνα υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, στη κυβέρνηση του Δ. Μαξίμου Εθνικής Οικονομίας και στη κυβέρνηση του Θ. Σοφούλη υφυπουργός και αργότερα υπουργός των Εξωτερικών[2].

Ο Ιωάννης Πολίτης πέθανε στην Αθήνα το 1959.


Παραπομπές

"Ο Ιωάννης Πολίτης κηδεύεται το απόγευμα", Τα Νέα, 4-6-1959, σελ. 6.
Rulers

Κατάλογος μελών Ακαδημίας Αθηνών

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License