> Γιάννης Λάτσης

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Γιάννης Λάτσης (γνωστός επίσης ως καπετάν Γιάννης) ήταν Έλληνας εφοπλιστής. Γεννήθηκε στο Κατάκολο Ηλείας το 1910. Ξεκίνησε από μικρός τη ναυτιλιακή καριέρα του. Κατά την περίοδο της Κατοχής συνεργάστηκε με τους Ιταλούς με αποτέλεσμα να αποκτήσει μεγάλη περιουσία την οποία και επένδυσε σε επιβατικά και φορτηγά πλοία. Συνεργάστηκε με τον βασιλιά της Σαουδικής Αραβίας για την μεταφορά πετρελαίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το χτίσιμο της περιουσίας του στηρίχτηκε πολύ στους ισχυρούς φίλους του με τους οποίους είχε συνάψει φιλική σχέση . Το 1969 ίδρυσε την Πετρόλα Ελλάς ενώ το 1972 αγόρασε έκταση 1.770 στρεμμάτων στην Ελευσίνα για να κατασκευάσει διυλιστήρια. Το 1980 αγόρασε την Bank de Depots από την οικογένεια Ωνάση. Επίσης, είχε στην κατοχή του μέχρι το θάνατο του την επιτυχημένη τράπεζα EFG Eurobank Ergasias. Το 1970 ίδρυσε το το Ίδρυμα Υποτροφιών Ι.Σ. Λάτσης και το 1990 το Ίδρυμα Αποκαταστάσεως Ομογενών εξ Αλβανίας. Με δικά του χρήματα ανέγειρε το Λάτσειο Κολλέγιο.

Τιμήθηκε με τον Χρυσό Σταυρό του Οικουμενικού Πατριαρχείου,με τον Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικα από την Ελληνική Δημοκρατία και με το βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών. Με δικά του έξοδα αναπαλαίωσε το θέατρο Απόλλων ενώ επίσης με δικά του έξοδα έχτισε το Λάτσειο δημοτικό μέγαρο. Το 2003 σε ηλικία 93 χρονών έφυγε από την ζωή. Ήταν παντρεμένος με την Εριέττα Τσουκαλά, και απέκτησε 3 παιδιά, τον Σπύρο,την Μαργαρίτα και την Μαριάννα.


 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License