> Γιώργος Βουλγαράκης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Γιώργος Βουλγαράκης, γεννημένος στις 6 Ιουνίου 1959, είναι Έλληνας πολιτικός που ψηφίστηκε βουλευτής και έγινε υπουργός.

Βιογραφικό

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης και είναι ανιψιός του Γιώργου Βουλγαράκη, βουλευτή του Ελληνικού Συναγερμού. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Πειραιά ενώ είναι Διδάκτορας του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.[1] Το 1985 εξελέγη μέλος της κεντρικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, το 1986 διετέλεσε αντιπρόεδρος της ΟΝΝΕΔ και τον επόμενο χρόνο πρόεδρος αυτής.

Το 1989 εκλέχτηκε για πρώτη φορά βουλευτής της Α΄ Αθηνών. Από τότε εκλέγεται συνεχώς σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις. Το 1989 χρημάτισε γραμματέας του προεδρείου της Βουλής και την περίοδο 1997-1999 αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος. Το 1992 διορίστηκε υφυπουργός περιβάλλοντος ενώ στις επόμενες κυβερνήσεις Καραμανλή χρημάτισε Υπουργός Δημοσίας Τάξης (2004-2006), Πολιτισμού (2006-2007) και Εμπορικής Ναυτιλίας (2007-2008).
Κριτική και παραίτηση

Το 2005 και κατά τη διάρκεια της θητείας του βρέθηκε αντιμέτωπο το Υπουργείο Δημόσιας τάξης με το σκάνδαλο των απαγωγών Πακιστανών.[2] Αργότερα έγινε γνωστό από το δικαστήριο του Αρείου Πάγου, ότι οι απαγωγές έγιναν από όργανα των Ελληνικών κρατικών υπηρεσιών.

Στις 12 Σεπτεμβρίου 2008 υπέβαλε την παραίτησή του από το κυβερνητικό σώμα, από ευθιξία, η οποία και έγινε αποδεκτή, μετά από κατηγορίες που αφορούσαν εμπλοκή του σε υπεράκτια εταιρεία διαχείρισης ακινήτων αλλά και αυτήν της συζύγου του με την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου. Συγκεκριμένα η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον Βουλγαράκη ότι η εταιρεία στην οποία συμμετείχε αναμείχθηκε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της Μονής Βατοπεδίου.[3] Παράλληλα η δήλωση του Βουλγαράκη ότι είχε συστήσει την υπεράκτια εταιρεία προκειμένου να καταβάλλει μειωμένους φόρους πυροδότησε εκ νέου αντιδράσεις.[4] Από την πλευρά του ο Βουλγαράκης υποστήριξε ότι το σύνταγμα της Ελλάδος δεν απαγορεύει την ιδιοκτησία ενώ όσον αφορά το ζήτημα του ασυμβίβαστου, που ίσχυε την εποχή που συστάθηκε η εταιρεία, δήλωσε ότι ήταν απλώς μέτοχος και σε καμία περίπτωση δεν άσκησε ρόλο διαχειριστή.[3] Η εμπλοκή όμως της συζύγου του, Κατερίνας Πελέκη, στην αγοραπωλησία ακινήτων μεταξύ της μονής Βατοπεδίου και του Δημοσίου ενίσχυσε τα πυρά της αντιπολίτευσης. Στην υπόθεση αναμείχθηκε και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ο οποίος ζήτησε νέα έρευνα για τις αγοραπωλησίες της Μονής Βατοπεδίου.[5]

Υπό το βάρος των καταγγελιών της αντιπολίτευσης, και παρόλο που ο πρωθυπουργός λίγες μέρες πριν στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης του είχε δώσει κάλυψη, υπέβαλε την παραίτησή του, η οποία και έγινε δεκτή. Στην επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ανέφερε μεταξύ άλλων ότι εμμένει στα όσα έχει υποστηρίξει και ότι δεν προκύπτει κάτι μεμπτό[6]. Κατηγόρησε επίσης την αντιπολίτευση ενώ τόνισε ότι η παραίτησή του υποβλήθηκε προκειμένου να μην πληγεί η κυβέρνηση. Το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου εμπορικής ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής ανέλαβε ο Αναστάσιος Παπαληγούρας.

Στις 4 Σεπτεμβρίου 2009 ανακοίνωσε με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό ότι δεν θα συμμετάσχει στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου.[7]. Στις 24 Ιουνίου 2010 αποκλείστηκε από το 8ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας, παρόλο που βάσει καταστατικού οι πρώην βουλευτές είναι ex officio σύνεδροι. Στις 29 Ιουνίου αποφασίστηκε, με μυστική ψηφοφορία στη Βουλή, η παραπομπή του μαζί με άλλους τέσσερις πρώην υπουργούς σε προανακριτική επιτροπή για την διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών για την υπόθεση του Βατοπεδίου.

Δικαστική και ειδική έρευνα του Υπουργείου Οικονομικών απέδειξε ότι δεν είχε τελικά καμία σχέση με υπεράκτια εταιρεία, ενώ μετά από δύο χρόνων διαδικασία η Βουλή αποδέχτηκε τη μη εμπλοκή του στην Υπόθεση του Βατοπεδίου και τον απάλλαξε των κατηγοριών. Αντίθετα, η Βουλή παρέπεμψε στο Ειδικό Δικαστήριο άλλους 3 βουλευτές της ΝΔ[8].

Το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της βουλής στις αρχές του 2011 για το σκάνδαλο της SIEMENS παρέπεμψε τον Γιώργο Βουλγαράκη στη δικαιοσύνη. Μεταξή άλλων αναφερόταν ότι: Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης «Αν και καθ΄ ύλην αρμόδιος υπουργός» όπως αναφέρει το πόρισμα «παρακολούθησε πλημμελώς την εξέλιξη της σύμβασης C4I». Σημειώνεται μάλιστα πως «Η συγκεκριμένη συμπεριφορά του κ. Γιώργου Βουλγαράκη ήταν αντικειμενικά σε θέση να βλάψει το Κράτος επειδή η επαναδιαπραγμάτευση της σύμβασης και η μη έκπτωση της SAIC οδήγησε σε ζημιά του Δημοσίου». [9]

Τον Σεπτέμβριο του 2012 δημοσιεύματα εφημερίδα τον εμφάνισαν μαζί με τους Μιχάλη Λιάπη και Βαγγέλη Μειμαράκη ότι συμμετείχε σε σκάνδαλο μαύρου χρήματος ύψους 10δις. Ευρώ ύστερα από εμφάνιση καταθέσεων στο ΣΔΟΕ.[10] Η κατάθεση του κτηματομεσίτη Ιωσήφ Λιβανού σε γνωστή Αθηναική εφημερίδα οδήγησε σε ποικίλες αντιδράσεις του πολιτικού κόσμου, ενώ οι ίδιοι αποφάσισαν να απαντήσουν με μηνύσεις υποστηρίζοντας ότι τα δημοσιεύματα δεν ισχύουν.[11]
Αναφορές

↑ Βιογραφικό του Βουλγαράκη απο το Αθηναϊκό πρακτορείο
↑ http://news.in.gr/greece/article/?aid=705252
↑ 3,0 3,1 news.in.gr«Μετωπική» του ΠΑΣΟΚ με την κυβέρνηση για τη συμμετοχή υπουργού σε εταιρεία ακινήτων
↑ tovima.grΧαμηλό βαρομετρικό πάνω από τον κ. Γ. Βουλγαράκη
↑ enet.grΠαρέμβαση Σανιδά για το real estate της Μονής Βατοπεδίου
↑ apn.grΠαραιτήθηκε τελικά ο Γιώργος Βουλγαράκης
↑ news.in.grΔεν θα είναι υποψήφιος στις εκλογές ο Γιώργος Βουλγαράκης
↑ http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&artid=367632&ct=32&dt=17/11/2010
↑ http://www.protothema.gr/politics/article/?aid=101972
↑ http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=476267
↑ http://www.real.gr/DefaultArthro.aspx?page=arthro&id=175309&catID=11

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Λάμψιας, Παναγιώτης (20 Νοεμβρίου 2010). «Ο άνθρωπος που πίστεψε πως θα... γινόταν βασιλιάς». Ιστότοπος εφημερίδας «Έθνος».

Σάλος από την αποκάλυψη – βόμβα της Realnews


Η Κυβέρνηση Καραμανλή

Πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Α. Καραμανλής

Υπουργοί: Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος (Υφυπουργός Δημόσιας Τάξης Παναγιώτης Χηνοφώτης) • Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης • Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη • Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης • Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας • Πε.Χω.Δ.Ε. Γιώργος Σουφλιάς • Παιδείας και Θρησκευμάτων Ευριπίδης Στυλιανίδης • Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας • Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος • Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρος Κοντός • Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης • Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης (Υφυπουργός Αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης) • Μεταφορών Κώστας Χατζηδάκης • Ναυτιλίας και Νησιωτικής πολιτικής Γιώργος Βουλγαράκης • Τουριστικής Ανάπτυξης Άρης Σπηλιωτόπουλος • Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας • Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License