ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Γιώργος Φακανάς (1961) είναι Έλληνας μουσικός, συνθέτης, ενορχηστρωτής, εκπαιδευτικός και συγγραφέας[1]. Θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους ηλεκτρικούς μπασίστες στον χώρο της τζαζ και της σύγχρονης αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής[2].

Βιογραφία

Γεννημένος το 1961, στο Μοσχάτο, άρχισε από μικρός να παίζει αυτοδίδακτος κιθάρα. Το 1980 συμμετείχε στην ιστορική ηχογράφηση της Λιλιπούπολης με το Μάνο Χατζιδάκι και από τότε έχει ηχογραφήσει σε εκατοντάδες δίσκους της ελληνικής δισκογραφίας. Από το 1981 έως το 1984 μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Ορχήστρα jazz της Ε.Ο.Κ. δίνοντας συναυλίες σ' όλη την Ευρώπη. Στη συνέχεια ίδρυσε το γκρουπ Iskra που έμελλε να είναι το πρώτο jazz-fusion μουσικό σχήμα στην Ελλάδα, με το οποίο έδωσε συναυλίες σ' όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό[3]. Το 1995 δημιούργησε το Yiorgos Fakanas Group με βασικό στόχο του να περιλαμβάνει στις τάξεις του τους καλύτερους jazz αυτοσχεδιαστές της Ελλάδας, έτσι ώστε η μουσική του, που είναι γραμμένη και ενορχηστρωμένη από τον Γ. Φακανά, να εκτελείται στο υψηλότερο δυνατόν επίπεδο. Από τότε μέχρι σήμερα, έχει παίξει σε πολυάριθμες συναυλίες στην Ελλάδα, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών σε συνεργασία με συμφωνικές και ορχήστρες εγχόρδων, στο Ωδείο Ηρώδου του Αττικού με την Big Band της ΕΡΤ και σε έργα άλλων συνθετών με μεγάλες διεθνείς ορχήστρες.

Ο Γιώργος Φακανάς ίδρυσε επίσης το Ωδείο Τέχνης Φακανάς (Art Music School Fakanas). Ως μπασίστας και συνθέτης έχει αξιόλογο έργο, ζηλευτές συνεργασίες και εμφανίσεις σε ιστορικούς χώρους της τζαζ στον κόσμο[4]. Στα προσωπικά του άλμπουμ συμμετέχει ολόκληρη η ελληνική jazz σκηνή καθώς και μερικοί από τους μεγαλύτερους μουσικούς του κόσμου όπως οι Dave Weckl, Anthony Jackson, Frank Gambale, Mike Stern, Mitch Forman, Wallace Roney, Lenny White, Brett Garsed, Bob Franceschini κ.ά.[5] Τα cd του κυκλοφόρησαν σε Αμερική, Ευρώπη και Ασία, ενώ το cd Interspirit μπήκε στη λίστα των υποψηφίων των 53ων Βραβείων Γκράμι (2011) στην κατηγορία “Best Contemporary Jazz Album”. Ταυτόχρονα μεγάλα διεθνή μουσικά περιοδικά έχουν κάνει καταπληκτικές κριτικές για τη δισκογραφία του Φακανά κατατάσσοντάς τον στους καλύτερους και δημιουργικότερους μπασίστες και συνθέτες της σύγχρονης μουσικής[6].


Δισκογραφία
Έτος Τίτλος Αριθμός καταλόγου Πληροφορίες
1986 A New Day Polygram Iskra
1989 Horizon RCA Γ. Φακανάς
1990 Parastasis Utopia Iskra
1991 Amorosa Sony Music Γ. Φακανάς
1995 Stand-Art Eros Music Γ. Φακανάς, Παντελής Μπενετάτος, Γιάννης Σταυρόπουλος
2004 Echoes Libra Music 034-2
2006 Domino
2010 Interspirit Ars Nova Athina Music
2011 Maestro
2016 Acrobat Ana Music Yiorgos Fakanas


Βιβλιογραφία

Για Το Ηλεκτρικό Μπάσσο, Σύγχρονη Μουσική (1988)
Οι Κλίμακες Στη Σύγχρονη Μουσική, Σύγχρονη Μουσική (1990)
Σύγχρονη Αρμονία, Σύγχρονη Μουσική (1995)
Θεμέλιο Για Το Ηλεκτρικό Μπάσο, Fagotto (2006)

Πηγές

1.Ολυμπία Τολίκα, Παγκόσμιο Λεξικό της Μουσικής. Έκδοση: Ευρωπαϊκό Κέντρο Τέχνης (EUARCE), Αθήνα 1995

2.Το μουσικό "σήμερα" του Γιώργου Φακανά. Περιοδικό "ΕΙ", τ.13 1996 σ. 14-15 & 38


Παραπομπές

Φακανάς, Γιώργος Βιβλίο Net
Γιώργος Φακανάς: "Θέλω Να Μιλήσω Στους Απογοητευμένους", Δίφωνο, τεύχος 3, σελ. 148, Δεκέμβριος 1995
Γιώργος Φακανάς In Out
Γιώργος Φακανάς: Η ύπαρξη του μπάσου είναι θεμελιώδης για τη μουσική Culture Now
Γιώργος Φακανάς: Δέκα χρόνια σαν... να μην πέρασε μια μέρα Το Βήμα
Αμερικάνικο Bass Player, τεύχος Δεκεμβρίου 2008, Bass Musician Magazine, Modern Drummer, Bass Guitar Magazine, Rhythm, Bassiste

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News