> Γιώργος Χαραλαμπόπουλος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Γιώργος Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος (γενν. στο Λονδίνο, 1949) είναι Έλληνας πολιτικός και δικηγόρος.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1949 στο Λονδίνο. Είναι γιος του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου, αρχηγού του Πανελληνίου Απελευθερωτικού Κινήματος (ΠΑΚ) στα χρόνια της δικτατορίας των Συνταγματαρχών και μετέπειτα υπουργού στις κυβερνήσεις του Ανδρέα Παπανδρέου. Σπούδασε στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών από όπου πήρε το πτυχίο του τον Ιούνιο του 1974. Έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο Κολλέγιο της Ευρώπης (College d' Europe) της Μπριζ του Βελγίου. Συνέχισε τις σπουδές του με εξάμηνη άσκηση στην Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πήρε μέρος στο ξεκίνημα του αντιδικτατορικού φοιτητικού κινήματος και ήταν από τους πρωτεργάτες στην οργάνωση της κατάληψης της Νομικής Σχολής το Φεβρουάριο του 1963. Συνελήφθη στις 21 Δεκεμβρίου 1973 και κρατήθηκε σε αυστηρή απομόνωση στα κρατητήρια της ΕΑΤ-ΕΣΑ και της ΕΣΑ της Νέας Φιλαδέλφειας για τρεις μήνες. Ήταν μεταξύ των βασικών μαρτύρων κατηγορίας στη δίκη των βασανιστών της ΕΣΑ το 1975.

Μετά την πτώση της δικτατορίας ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του Πανελληνίου Σοσιαλιστικού Κινήματος (ΠΑΣΟΚ) και μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής. Από τον Φεβρουάριο του 1980 και έως τις Βουλευτικές Εκλογές του 1981 εργάστηκε ως σύμβουλος του Ανδρέα Παπανδρέου σε ζητήματα ευρωπαϊκού δικαίου και προγραμματικών θέσεων του ΠΑΣΟΚ.

Κατά την επαγγελματική του σταδιοδρομία εργάστηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ασχολήθηκε με τη δικηγορία ενώ υπήρξε σύμβουλος διοικήσεων του δημοσίου τομέα της Εθνικής Τράπεζας, στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και στο υπουργείο Ανάπτυξης.

Εξελέγη βουλευτής στη Βουλή των Ελλήνων για πρώτη φορά στις βουλευτικές εκλογές του 2009 με το ΠΑΣΟΚ στην εκλογική περιφέρεια Β΄ Αθήνας.

Είναι παντρεμένος και έχει πέντε παιδιά.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Ιστοσελίδα του Γιώργου Χαραλαμπόπουλου
Βιογραφικό του Γιώργου Χαραλαμπόπουλου στη Βουλή των Ελλήνων
Συνέντευξη στην εφημερίδα Ελευθερτορυπία

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License