> Γιάννης Γκιωνάκης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Γιάννης Γκιωνάκης (18 Σεπτεμβρίου 1922 - 25 Αυγούστου 2002) ήταν Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου.

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Ξεκίνησε σπουδές στην Ιατρική αλλά τον κέρδισε το θέατρο. Σπούδασε θέατρο στη Δραματική Σχολή του Κάρολου Κουν και στη σχολή του Ελληνικού Ωδείου. Στον κινηματογράφο, αξέχαστη παραμένει η ερμηνεία του στην ταινία Τα κίτρινα γάντια ως «Μπρίλης». Τέσσερα χρόνια πριν το θάνατό του, υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο και ακολούθησαν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Τον τελευταίο μήνα της ζωής του η υγεία του παρουσίασε σοβαρή επιδείνωση. Έσβησε το απόγευμα της Κυριακής 25 Αυγούστου 2002 στο νοσοκομείο "Λευκός Σταυρός" από μόλυνση του αναπνευστικού. Κηδεύτηκε το απόγευμα της Δευτέρας 26 Αυγούστου 2002 από το Α' Νεκροταφείο Αθηνών παρουσία πολλών συναδέλφων του και απλού κόσμου. Σύμφωνα με δήλωση δική του, είχε γεννηθεί την ίδια χρονιά ( 1924 ) με το φίλο του, επίσης ηθοποιό Νίκο Ρίζο.

Κόρη του είναι η ηθοποιός Πωλίνα Γκιωνάκη.
Επιλεκτική φιλμογραφία

Παπούτσι από τον τόπο σου (1946)
Προπαντός ψυχραιμία (Ο Μίκης και ο Φίκης) (1951)
Εκείνες που δεν πρέπει ν' αγαπήσουν (1951)
Το στραβόξυλο (1952)
Το κορίτσι με τα παραμύθια (1957)
Της νύχτας τα καμώματα (1957)
Τζιπ, περίπτερο κι αγάπη (1957)... Τώνης
Το κορίτσι της φτωχογειτονιάς (1957)... πλασιέ βιβλίων
Το τρελοκόριτσο (1958)... Πίπης
Η φτώχεια θέλει καλοπέραση (1958)
Αδέκαροι ερωτευμένοι (1958) .... Γρηγόρης
Τέσσερις νύφες ένας γαμπρός (1958) ... Πέτρος Χριστόπουλος
Ο θείος απ' τον Καναδά (1959) .... Κώστας
Η μουσίτσα (1959)... Βουρδουμπάς
Ένας βλάκας και μισός (1959) .... Περλεπές
Δουλειές με φούντες (1959)... Αλέκος
Γαμήλιες περιπέτειες (1959) ... Τζιάκομο
Τα κίτρινα γάντια (1960) .... Μπρίλης
Ένας δον Ζουάν για κλάματα (1960)
2000 ναύτες κι ένα κορίτσι (1960)
Ερωτικά παιχνίδια (1960) .... Θανασάκης
Ένας Δον Ζουάν για κλάμματα (1960)
Ο δολοφόνος αγαπούσε πολύ (1960) ... Πωλ
Η Αλίκη στο ναυτικό (1961) .... δόκιμος
Φτωχαδάκια και λεφτάδες (1961)... Σάββας
Στέγνωσαν τα δάκρυά μου (1961)
Ο καλός μας άγγελος (1961) ... Ηρακλής Βούρας
Η Αθήνα τη νύχτα (1962) .... Γιάννης Γκιωνάκης
Η νύφη το 'σκασε (1962)... ξενοδόχος
Κορόιδο γαμπρέ (1962) .... Λούλης
Λαφίνα (1962)... Λιάκος
Δέκα μέρες στο Παρίσι (1962) ... Μίλτος
Ο άντρας της γυναίκας μου (1962)..Παναγ. Παναγιωτίδης και Ιορδάνης Στέκας
Ο γαμπρός μου ο δικηγόρος (1962)... Σωτήρης
Ο Δήμος απ' τα Τρίκαλα (1962)... Βάγγος
Τρελοί πολυτελείας (1963) .... Μπάμπης
Λίγο πριν να ξημερώσει (1963)... ύπάλληλος σε γκαράζ
Τρίτη και 13 (1963)... Σωτήρης Μερκέτης
Οι ανειδίκευτοι (1963) ... Αγγελής
Εφτά ημέρες ψέματα (1963) ... Μισέλ
Ο εμίρης και ο κακομοίρης (1964) .... Γιάννης Γκιωνάκης
Κόσμος και κοσμάκης (1964) .... Μάκης Καρίμης
Ο λαγοπόδαρος (1964)... Λουκάς Χάλμης
Ο Γιάννης τα 'κανε θάλασσα (1964) .... Γιάννης
Ο Αριστείδης και τα κορίτσια του (1964)... Τρύφωνας Παπαλεξανδρογεωργακόπουλος
Άλλος για το εκατομμύριο (1964) .... Κοκός
..Ό, τι θέλει ο λαός (1964)... Θανάσης
Τρία υπέροχα βλακόμουτρα (1965) .... Πασχάλης
Κάλλιο πέντε και στο χέρι (1965) .... Λάκης Πουρές
Και οι 14 ήταν υπέροχοι (1965) .... Γρηγόρης Σπάρος
Η Εύα δεν αμάρτησε (1965) .... Μενέλαος Τουλούμπας
Πράκτορες 005 εναντίον Χρυσοπόδαρου (1965)
Ο τετραπέρατος (1966) .... Αυγερινός
Όλοι οι άνδρες είναι ίδιοι (1966) .... Γιώργος
Ο αδελφός μου ο τρελάρας (1966)... Φειδίας
Ησαΐα χόρευε (1966)... Ηλίας Μπακούρης
Η αδελφή μου θέλει ξύλο (1966)... Σπύρος Ντόκος
Ένας απένταρος λεφτάς (1967) .... Γιάννης Μπίρδας
Ο γαμπρός μου, ο προικοθήρας (1967)... Μπάμπης
Η κοροϊδάρα (1967)
Ο αχόρταγος (1967) .... Χρήστος Χρυσάφης
Μίνι φούστα και καράτε (1967)... Τάκης Κούλης
Το πλοίο της χαράς (1967)... Τόμ Λούκας
Νυμφίος ανύμφευτος (1967)... Ευτύχιος Λαπάκης
Πέντε γυναίκες για έναν άνδρα (1967)... Δημήτρης Παππάς
Ο πεθερόπληκτος (1968)...Χρήστος
Η ωραία του κουρέα (1969)... Γιάννης Ψαλίδας
Το στραβόξυλο (1969)... Νίκος Μαρουλής
Η τύχη μου τρελάθηκε (1970)... Ζήσης Καραφανάρης
Ο ξεροκέφαλος (1970) ... Παντελής Καραμπίνας
Οι τέσσερις άσσοι (1970)
Αερα Αερα Αέρα (1970 (?) ).......Στρατος
Η κρεβατομουρμούρα (1971)... Σάββας Τσιφικλής
Ο άνθρωπος που έσπαγε πλάκα (1972) .... Ζαχαρίας
Ένα αγόρι... αλλοιώτικο απ' τ' άλλα (1971)... Πέτρος Σοφιανός
Τροχονόμος Βαρβάρα (1981)... Παχούμιος Φουρτούνας
Κορόιδο Ρωμιέ (1981) .... Πότης Πίκουλας
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα (1982)... επιθεωρητής
Ο αυτάκιας (1982)... Αστυνόμος Αρχιρωμαίος
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 2 (1983)... Ηρώδης
Ο Παπασούζας (1983)
Γύφτική κομπανία (1983)
Σερίφης, ο μηχανοφάγος (1983)
Ρόδα, τσάντα και κοπάνα 3 (1984)... Ηρώδης

Εξωτερικές συνδέσεις

Πρόσωπα θεάτρου: Γιάννης Γκιωνάκης (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)
Ντίνος Ηλιόπουλος - Γιάννης Γκιωνάκης (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Πηγές

"Who's Who 1979", σ.131

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License