ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Γιάννης Φωτιάδης υπήρξε δεινός γλύπτης της πέτρας και του μάρμαρου. Είχε μικρασιατική καταγωγή αλλά εργάστηκε κυρίως στη Λήμνο.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Γιάννης Φωτιάδης γεννήθηκε στη Σαμψούντα της Μικρασίας το 1880. Από μικρός ασχολήθηκε με την τέχνη της μαρμαρογλυπτικής και της λιθογλυπτικής. Για τη ζωή και το έργο του πριν έρθει στη Λήμνο δεν είναι γνωστά πολλά πράγματα. Πάντως, δεν ήταν απλός εμπειροτέχνης, διότι γνώριζε σχέδιο καθώς και τις τεχνικές της γλυπτικής με χρήση πηλού και γύψου. Προφανώς, είχε λάβει κάποια σχετική παιδεία αλλά είναι άγνωστο πότε και πού συνέβη αυτό.

Το 1918 έφτασε στη Λήμνο επικεφαλής ενός συνεργείου μαρμαροτεχνιτών για να επιμεληθεί την κατασκευή των συμμαχικών νεκροταφείων του Μούδρου και του Πορτιανού, στα οποία είχαν ταφεί οι πολυπληθείς πεσόντες στρατιώτες της εκστρατείας της Καλλίπολης. Η ανάθεση του έργου αυτού στο Φωτιάδη από τον υπεύθυνο Άγγλο αρχιτέκτονα σημαίνει ότι ήταν ήδη καταξιωμένος γλύπτης και είχε δημιουργήσει γνωστό έργο εκτός Λήμνου. Όμως, οι ρίζες και το προηγούμενο έργο του λησμονήθηκαν μετά το 1922.

Την περίοδο που εργάστηκε στη Λήμνο γνώρισε τη σύζυγό του, Ελισάβετ Κούβαρου, από την Ατσική και αποφάσισε να εγκατασταθεί μόνιμα σε αυτό το χωριό. Στη συνέχεια εργάστηκε στη Λήμνο αναλαμβάνοντας πολλά έργα: μνημεία, σχολεία, ναούς, καμπαναριά, πλατείες, λιμάνια σε όλο το νησί. Στην τοπική κοινωνία έγινε γνωστός με την επωνυμία "μάστρο-Γιάννης". Εργαζόταν με μεράκι και συχνά δεν υπολόγιζε σωστά το κόστος των έργων που αναλάμβανε, με αποτέλεσμα να πληρώνει κι από την τσέπη του τους εργάτες. Συχνά στα ηρώα πληρωνόταν μόνο για τα υλικά και πρόσφερε την εργασία του δωρεάν.

Εργαζόταν συνεχώς ως τα βαθιά του γεράματα και πέθανε το 1965 σε ηλικία 85 ετών όντας ενεργός γλύπτης.
Το έργο του

Από το έργο του ξεχωρίζει το καμπαναριό του Αγίου Γεωργίου Ατσικής, το οποίο είναι το πιο εντυπωσιακό της Λήμνου. Από τα γλυπτά του μεγάλη επιτυχία είχαν οι γλυπτές γυναικείες μορφές, οι άγγελοι, οι γλαύκες στις προσόψεις σχολικών κτιρίων, οι αμφορείς σε εισόδους οικιών, οι δράκοντες και οι λεοντοκεφαλές σε γωνιές σπιτιών, τα κιονόκρανα κλπ.

Χαρακτηριστικά έργα του είναι:

Καμπαναριό Αγ. Γεωργίου Ατσικής.
Πλατεία Ατσικής
Μνημείο πεσόντων Ατσικής.
Λιμάνι Μούδρου.
Δημοτικό σχολείο Ρωμανού.
Μνημείο Κυπρίων αγωνιστών στη Μύρινα.
Άγιος Χαράλαμπος Βάρους.
Ζωοδόχος Πηγή Κότσινου.
Δεκάδες ταφικά μνημεία

Πηγές

Φυλλάδιο αφιερώματος του Συλλόγου Ατσικιωτών Λήμνου, 18-5-2005.
«Πνευματικές εκδηλώσεις του Συλλόγου Ατσικιωτών Λήμνου», Αθήνα 2009.

 Γλύπτες

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License