- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Γιάννης Δαλιανίδης ήταν Έλληνας σκηνοθέτης και σεναριογράφος, από τους πιο εμπορικούς του Ελληνικού κινηματογράφου.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη στις 31 Δεκεμβρίου[1] του 1923 και μεγάλωσε από θετούς γονείς. Ξεκίνησε την καριέρα του ως χορευτής και χορογράφος χρησιμοποιώντας το καλλιτεχνικό ψευδώνυμο «Γιάννης Νταλ». Από το 1958 άρχισε να γράφει σενάρια για κινηματογραφικές ταινίες. Το πρώτο του σενάριο ήταν για την ταινία «Το Τρελοκόριτσο». Την σκηνοθετική του καριέρα την ξεκίνησε το 1959 με την ταινία «η Μουσίτσα» και ακολούθησε την ίδια χρονιά η ταινία «Λαός και Κολωνάκι». Το 1961 ξεκίνησε η συνεργασία του με την Φίνος Φιλμς με την ταινία «Ο Κατήφορος». Η ταινία σημείωσε μεγάλη επιτυχία και η καριέρα του Δαλιανίδη εκτινάχτηκε. Ακολούθησε η δημιουργία μιας σειράς ταινιών, κυρίως Μιούζικαλ, ένα είδος στο οποίο διακρίθηκε ιδιαίτερα. Συνολικά έχει σκηνοθετήσει περισσότερες από 60 ταινίες, στις περισσότερες από τις οποίες έχει γράψει το σενάριο ο ίδιος. Από την δεκαετία του 1970 εργάστηκε και στην τηλεόραση δημιουργώντας αρκετές τηλεοπτικές σειρές, οι περισσότερες απ' τις οποίες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Πέθανε το Σάββατο 16 Οκτωβρίου 2010 σε ηλικία 87 ετών[2].
Φιλμογραφία

Η μουσίτσα (1959)
Λαός και Κολωνάκι (1959)
Ένας βλάκας και μισός (1959)
Χριστίνα (1960)
Το κοροϊδάκι της δεσποινίδος (1960)
Κρουαζιέρα στη Ρόδο (1960)
Ο σκληρός άντρας (1961)
Ο Κατήφορος (1961)
Ζητείται ψεύτης (1961)
Ο Δήμος από τα Τρίκαλα (1962)
Ο ατσίδας (1962)
Νόμος 4000 (1962)
Μερικοί το προτιμούν κρύο (1962)
Η κυρία του κυρίου (1962)
Χωρίς ταυτότητα (1963)
Ένα κορίτσι για δύο (1963)
Ίλιγγος (1963)
Η ψεύτρα (1963)
Οι κληρονόμοι (1964)
Κάτι να καίει (1964)
Η χαρτοπαίχτρα (1964)
Εγωισμός (1964)
Τέντυ μπόυ αγάπη μου (1965)
Κορίτσια για φίλημα (1965)
Ιστορία μιας ζωής (1965)
Ένα έξυπνο έξυπνο μούτρο (1965)
Ραντεβού στον αέρα (1966)
Οι θαλασσιές οι χάντρες (1966)
Ο ξυπόλυτος πρίγκηψ (1966)
Στεφανία (1966)
Δάκρυα για την Ηλέκτρα (1966)
Νύχτα γάμου (1967)
Γαμπρός απ' το Λονδίνο (1967)
Το παρελθόν μιας γυναίκας (1968)

35. Όλγα αγάπη μου (1968)
36. Ο ψεύτης (1968)
37. Ο Μικές παντρεύεται (1968)
38. Μια κυρία στα μπουζούκια (1968)
39. Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968)
40. Γοργόνες και μάγκες (1968)
41. Το ανθρωπάκι (1969)
42. Όταν η πόλη πεθαίνει (1969)
43. Ο γόης (1969)
44. Ξύπνα Βασίλη (1969)
45. Η Παριζιάνα (1969)
46. Γυμνοί στο δρόμο (1969)
47. Μια τρελή τρελή σαραντάρα (1970)
48. Το κοροϊδάκι της πριγκηπέσσας (1971)
49. Ο κατεργάρης (1971)
50. Ο επαναστάτης ποπολάρος (1971)
51. Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971)
52. Μαριχουάνα στοπ (1971)
53. Ο μάγκας με το τρίκυκλο (1972)
54. Ο εχθρός του λαού (1972)
55. Η αμαρτία της ομορφιάς (1972)
56. Η Μαρία της σιωπής (1973)
57. Έικοσι γυναίκες κι εγώ (1973)
58. Στον αστερισμό της παρθένου (1973)
59. Οι εραστές του ονείρου (1974)
60. Ο κυρ Γιώργης εκπαιδεύεται (1977)
61. Τα τσακάλια (1981)
62. Η στροφή (1982)
63. Βασικά καλησπέρα σας (Οι ραδιοπειρατές) (1982)
64. Οι επικίνδυνοι (1983)
66. Καμικάζι αγάπη μου (1983)
66. Έλα να αγαπηθούμε ντάρλινγκ (1984)
67. Όταν οι ρόδες χορεύουν (1984)
68. Περάστε φιλήστε τελειώσατε (1986)
69. Μπανάνες (1987)
70. Ισόβια (1987)
Τηλεοπτικές σειρές

Το λούνα παρκ, (ΕΡΤ) 1974-1981
Τα Ανάποδα (ΕΡΤ, 1981, διεκόπη λόγω αλλαγής της διοίκησης)
Τα καθημερινά (ΕΡΤ1) 1983-1984
Τα λιονταράκια (ΕΡΤ1) 1985
Οδός Ανθέων, (ΕΡΤ1) 1987 -1988
Το ρετιρέ, (MEGA Channel) 1990-1992
Οι μικρομεσαίοι, (MEGA Channel) 1992-1993
Στραβά και ανάποδα, (MEGA Channel) 1993-1994
Αραχτοί και λάιτ, (ANT1) 1994
Το τρίτο στεφάνι, (ANT1) 1995
Το χρώμα του φεγγαριού, (ANT1) 1996
Απιστίες, ΑΝΤ1 1998
Μικρές αμαρτίες 1999

Παραπομπές

↑ Φιλμογραφία στα 90 λεπτά.
↑ Ελευθεροτυπία - Πέθανε ο Γιάννης Δαλιανίδης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

90lepta.com,Φιλμογραφία του Γιάννη Δαλιανίδη
Βιογραφικά στοιχεία
athinacinema-Γιάννης Δαλιανίδης
Ως στιχουργός
Ντοκιμαντέρ για τη ζωή και το έργο του Δαλιανίδη, Ψηφιακό Αρχείο ΕΡΤ, ανάκτηση στις 8 Δεκεμβρίου 2009.
Γιάννης Δαλιανίδης (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Βιβλία για τον Γιάννη Δαλιανίδη

Γιάννης Δαλιανίδης, Ο κινηματογράφος, τα πρόσωπα κι εγώ, επιμ. Θανάσης Νιάρχος, εκδ. Καστανιώτης, Αθήνα, 2005

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License