> Γιάννης Χαλκίδης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Γιάννης Χαλκίδης (1940-1967) ήταν στέλεχος της Νεολαίας Λαμπράκη και της ΕΔΑ και μέλος της αντιστασιακής οργάνωσης Πατριωτικό Μέτωπο. Δολοφονήθηκε το Σεπτέμβριο του 1967 στη Θεσσαλονίκη από άντρες της Ασφάλειας.

Η δολοφονία

Ξημερώματα της 5ης Σεπτεμβρίου του 1967 ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις έκαναν έφοδο σε διαμέρισμα στην οδό Φιλελλήνων 55 (σήμερα ο δρόμος αυτός ονομάζεται Θ. Νάτσινα) στην ανατολική Θεσσαλονίκη όπου βρισκοταν τα μέλη Πατριωτικού Μετώπου Γιάννης Χαλκίδης, Γρηγόρης Παντής και Νάντης Χατζηγιάννης. Οι τρεις άνδρες προσπάθησαν να διαφύγουν αλλά ο Χαλκίδης σκοτώθηκε από τους αστυνομικούς με δυο σφαίρες στην πλάτη και στην κοιλιά και οι άλλοι δύο συνελήφθησαν (ο Παντής είχε επίσης τραυματιστεί από σφαίρα). Οι συλληφθέντες καταδικάστηκαν από το έκτακτο στρατοδικείο στις 26 Νοεμβρίου του ίδιου έτους σε κάθειρξη 20 χρόνων.

Είχε προηγηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου η ανατίναξη κολόνας της ΔΕΗ, στη διάρκεια των εγκαινίων της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, από μέλη της οργάνωσης, μεταξύ των οποίων ήταν και ο Γιάννης Χαλκίδης, που προκάλεσε ολιγόλεπτη διακοπή του ρεύματος στο χώρο της έκθεσης.

Πηγή

Γιώργος Αναστασιάδης, Το παλίμψηστο του αίματος-Πολιτικές δολοφονίες και εκτελέσεις στη Θεσσαλονίκη (1913-1968)

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License