> Γιάννης Αμανατίδης

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Γιάννης Αμανατίδης (γεν. 2 Ιουνίου 1961) είναι Έλληνας εκπαιδευτικός, πολιτικός της Αριστεράς και βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Από τις 23 Σεπτεμβρίου 2015 είναι Υφυπουργός Εξωτερικών.
Βιογραφικά Στοιχεία

Γεννήθηκε το 1961 στο Κιλκίς, από γονείς εκπαιδευτικούς, καταγόμενους από τον Πόντο[1], και μέχρι το 1978 έζησε στην Τερπνή Σερρών. Το 1978 μετακόμισε με την οικογένειά του στην Θεσσαλονίκη, όπου ζει μέχρι και σήμερα. Το 1981 ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο τμήμα Χημικών Πετρελαίου Καβάλας και το 1985 αποφοίτησε από την Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Από το 1985 μέχρι το 2012 εργαζόταν ως δάσκαλος σε σχολεία της Καλαμαριάς. Είναι παντρεμένος με τη Σταματία Μουστάκα, δασκάλα, και πατέρας δύο παιδιών.
Συνδικαλιστική και πολιτική δράση

Μέλος από το 1996 του Διοικητικού Συμβουλίου, γραμματέας του Α΄ συλλόγου Εκπαιδευτικών Π.Ε. Θεσσαλονίκης, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ε.Δ.Ο.Θ./Ν.Τ. ΑΔΕΔΥ και αντιπρόσωπος σε Γενικές Συνελεύσεις της Δ.Ο.Ε., της Ε.Δ.Ο.Θ. και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. και μέλος της Π.Κ. εκπαιδευτικών Π.Ε. του Συνασπισμού.

Στις εκλογές του Μαΐου του 2012 εξελέγη βουλευτής με τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α., δεύτερος σε σταυρούς προτίμησης στην Α΄ περιφέρεια Θεσσαλονίκης[2] και επανεξελέγη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς. Είναι μέλος της ΕΚΚΕ Παιδείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και έχει ορισθεί υπεύθυνος για τα Θρησκεύματα[3] από την Κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του. Στις εκλογές του Ιανουαρίου 2015 επανεξελέγη πρώτος σε σταυρούς βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α΄ Θεσσαλονίκης, με μεγάλη διαφορά από τους υπόλοιπους συνυποψηφίους του.

Στις 10 Ιουνίου 2013 ήταν επικεφαλής αντιπροσωπείας του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το Άγιον Όρος[4].
Παραπομπές

EgnatiaPost Η έκπληξη ήρθε από τον Τσίπρα
Εφ. Αγγελιοφόρος, Τα "θρίλερ" της σταυροδοσίας και η μάχη της λίστας, σελ. 9, 17 Μαΐου 2012
THEPAPER Συνάντηση Τσίπρα με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας
Εφ. Έθνος, Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ στην Εκκλησία, [Ηλ. έκδοση], 17/06/2013

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License