> Γεώργιος Βαρνακιώτης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο στρατηγός Γεώργιος Βαρνακιώτης ήταν Έλληνας αρματολός και αγωνιστής του 1821.

Βιογραφία

Γεννήθηκε στον Βάρνακα της Ακαρνανίας το 1778 ή 1779. Η καταγωγή του ήταν από τα πιο περίφανα σπίτια της Δυτικής Ελλάδας. Πατέρας του ήταν ο περίφημος καπετάν Νικολός του Ξηρομέρου, παππούς του ο εξίσου περίφημος αρματολός Γιάννος.

Από την αρχή διακρίθηκε για την ανδρεία του. Ξεκίνησε τον αγώνα εναντίον των Τούρκων πολύ πιο πριν από την έναρξη της επανάστασης. Έλαβε μέρος στις μάχες του Γαρδικίου και Μπερακίου και θαυμάστηκε εξίσου από Αλβανούς και Έλληνες.

Με την έναρξη της επανάστασης η Γερουσία του Βραχωρίου κατωνόμασε τον Βαρνακιώτη «Στρατηγό της Δυτικής Ελλάδας», ενώ συγχρόνως διόρισε χιλίαρχους στην υπηρεσία του τους διασημότερους πολέμαρχους της Στερεάς Ελλάδας.

Εξόρμησε αμέσως κατά των Τουρκικών στρατοπέδων. Ο αδερφός του Γιώτης πήγε με τετρακόσιους Ακαρνάνες στο Αγρίνιο, όπου ενισχυμένος και με άλλους οπλαρχηγούς χτύπησε τους Τούρκους. Ο Γεώργιος δε, όρμησε προς το Μακρυνόρος, όπου διέκοψε την συγκοινωνία των εχθρών και σύντριψε τις φάλαγγες των Τούρκων. Μέσα σε λίγες μέρες ελευθερώθηκε το Αγρίνιο και δεν έμεινε κανένας Τούρκος.

Συνέχισε να πολεμάει και τιμήθηκε με πολλές και ένδοξες νίκες. Μετά την επανάσταση όμως ξεχάστηκε, και ούτε ο ίδιος ζήτησε αμοιβή. Αποσύρθηκε ήσυχος και πάντα τιμώμενος, και διατήρησε το αξίωμα του στρατηγού.

Απεβίωσε στο Μεσολόγγι στις 28 Ιανουαρίου 1842 και ετάφη στην θέση «Άγιος Αθανάσιος» κοντά στο φρούριο.

Πηγές

* Αγαπητός Σ. Αγαπητός (1877). Οι Ένδοξοι Έλληνες του 1821, ή Οι Πρωταγωνισταί της Ελλάδος σελ. 304-321. Τυπογραφείον Α. Σ. Αγαπητού, Εν Πάτραις (ανακτήθηκε 13 Αυγούστου 2009 )

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License