> Γεώργιος Αθανασιάδης (φυσικομαθηματικός)

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Γεώργιος Αθανασιάδης (φυσικομαθηματικός)

Ο Γεώργιος K. Αθανασιάδης ήταν Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου του 19ου αιώνα.
Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε το 1866 στην Πάτρα. Εκεί πήγε σχολείο. Σπούδασε στο Εθνικό Πανεπιστήμιο στην Αθήνα και αναγορεύτηκε Διδάκτωρ των Φυσικών Επιστημών. Διορίστηκε καθηγητής στα Ζαρίφεια Διδασκαλεία της Φιλιππούπολης και αναπληρωτής καθηγητής του γυμνασίου στην Πάτρα. Κατόπιν σχολάρχης και καθηγητής, και καθηγητής στην Αθήνα. Το 1900 διορίστηκε Υφηγητής της Φυσικής στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και το 1903 επιμελητής της έδρας του καθηγητή Τιμολέοντα Αργυρόπουλου. Μετά το θάνατο του καθηγητή Αργυρόπουλου το 1910, στην έδρα διορίζεται ο νεότερός του Δημήτριος Χόνδρος, ο οποίος είχε σπουδάσει στη Γερμανία με το διάσιμο, κάτοχο του βραβείο νομπελ, φυσικό Άρνολντ Σόμμερφελντ. Ύστερα από διάβημά του στον υπουργό Ανδρέα Μιχαλακόπουλο, καταφέρνει να δημιουργηθεί και δεύτερη έδρα Φυσικής στην οποία και διορίζεται στις 26 Ιουλίου 1912. Θα παραμείνει στη θέση του μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 1938 οπότε και την έδρα αναλαμβάνει ο φοιτητής του Μιχαήλ Αναστασιάδης. Απεβίωσε στις 22 Μαΐου 1947.

Διετέλεσε μέλος της Γεωδαιτικής Επιτροπής του Κράτους και Πρόεδρος του Γεωφυσικού της τμήματος.
Πηγές

Εθνικόν και Καποδιστριακόν Πανεπιστήμιον Αθηνών, Μιχαήλ Στεφανίδης, επιμ. (1948). Εκατονταετηρίς 1837 - 1937, Τόμος Ε', Ιστορία της Φυσικομαθηματικής Σχολής. Αθήναι: Πυρσός Α.Ε, σελ. 22-23. Ανακτήθηκε στις 30 Μαΐου 2010.
Αναλυτικό βιογραφικό είναι διαθέσιμο στο http://jupiter.chem.uoa.gr/~thanost/Pioneers/V.pdf

Αθανασιάδης, Αλέκος
Αθανασιάδης, Βύρων
Αθανασιάδης, Γεώργιος (φυσικομαθηματικός)
Αθανασιάδης, Γεώργιος (Καρύταινα)
Αθανασιάδης, Γιώργος
Αθανασιάδης, Νίκος
Αθανασιάδης, Νίκος (ποδοσφαιριστής)
Αθανασιάδης, Πρόδρομος Μποδοσάκης
Αθανασιάδης, Στέφανος
Αθανασιάδης, Τάσος
Αθανασιάδης, Τζώρτζης

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License