> Ευριπίδης Βαβούρης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ευριπίδης Βαβούρης ήταν Έλληνας γλύπτης, ο οποίος γεννήθηκε στο Άργος της Πελοποννήσου στις 29 Νοεμβρίου του 1911 και πέθανε στην Αθήνα το 1987, σε ηλικίας 76 ετών. Σπούδασε γλυπτική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (Α.Σ.Κ.Τ.) της Αθήνας, κοντά στο Θωμά Θωμόπουλο.

Η καλλιτεχνική δημιουργία του Βαβούρη επικεντρώνεται στην απόδοση γλυπτών με θέμα κατοικίδια κυρίως ζώα (γάτες, σκύλους, κατσίκια κλπ) σε χαρακτηριστικές εκφράσεις και στάσεις, που φιλοτεχνεί με ρεαλιστικό ύφος σε μάρμαρο, χαλκό ή τερακότα.

Ανάμεσα στα γλυπτά του Βαβούρη με θέμα διάφορα ζώα είναι: «Τα Γελάδια» (1935, μάρμαρο, Δήμος Αθηναίων), «Γαϊδουράκι» (1935, χαλκός, Υπουργείο Παιδείας), «Κατσίκα» (1940, χαλκός, Δήμος Πειραιά). Ένα από τα πιο γνωστά υπαίθρια έργα του Βαβούρη είναι το «Λαγωνικό Σκυλί» (1940), ολόσωμο από μάρμαρο γλυπτό, μήκους 1.65 μέτρων, που κοσμεί το δενδρόφυτο πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στην Αθήνα.

Ο Βαβούρης ασχολήθηκε επίσης με γλυπτά ανθρώπινων μορφών, μεταξύ των οποίων τις προτομές από μάρμαρο του «Χρ. Παπαϊκονόμου» (1955, Φιλολογικός Σύνδεσμος «Δαναός», Άργος), του «Σπ. Μουσουλόπουλου» (1958, Γυμνάσιο Άργους), του «Αντ. Λιγνού» (1961, Ιστορικό Αρχείο Ύδρας).

Ο Ευριπίδης Βαβούρης παρουσίασε το έργο του σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Ήταν μέλος της Ομάδας «Ελεύθεροι Καλλιτέχνες».


Πηγές

Στέλιος Λυδάκης: «Οι Έλληνες Γλύπτες – Η νεοελληνική γλυπτική: ιστορία – τυπολογία – λεξικό γλυπτών», τόμ. 5ος, σελ. 282, Εκδοτικός οίκος «ΜΕΛΙΣΣΑ», Αθήνα, 1981.

Ζέττα Αντωνοπούλου: «Τα γλυπτά της Αθήνας: Υπαίθρια γλυπτική 1834 – 2004», σελ. 135 & 201, α΄ έκδοση, Εκδόσεις «Ποταμός», Αθήνα, 2003.


Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License