> Ερωτιανός

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

O Ερωτιανός ή Ηρωδιανός (1ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος συγγραφέας ο οποίος ασχολήθηκε με τον σχολιασμό των γραπτών του Ιπποκράτη.

Βιογραφία

Θεωρείται πως έζησε στη Ρώμη κατά την περίοδο της ηγεμονίας του Νέρωνα (54–68 μ.Χ.), καθώς αφιέρωσε το έργο του στον προϊστάμενο του τον αρχίατρο Ανδρόμαχο ο οποίος είναι γνωστό πως έζησε την περίοδο εκείνη. Δεν είναι βέβαιο το κατά πόσο ο ίδιος ήταν ιατρός ή απλώς γραμματικός, ωστόσο εμφανίζεται να έχει συγγράψει αρκετές μελέτες σχετικά με τον Ιπποκράτη. Το έργο του Ερωτιανού θεωρείται αξιόλογο καθώς οι αναφορές που διασώζονται περιέχουν τον παλαιότερο κατάλογο των Ιπποκρατικών γραπτών καθώς και τους τίτλους από μελέτες του οι οποίες πλέον δεν σώζονται, ωστόσο δεν περιέχει άλλους τίτλους οι οποίοι πλέον αποτελούν μέρος της Ιπποκρατικής συλλογής ιατρικών κειμένων. Το υπόλοιπο μέρος του έργου του αποτελείται από ένα γλωσσάριο στο οποίο οι καταχωρήσεις είναι ταξινομημένες εν μέρει αλφαβητικά, αν και δεν θεωρείται πως αυτή ήταν η αρχική τους διάταξη από τον Ερωτιανό.

Το έργο του στο οποίο ασχολείται με τα γραπτά του Ιπποκράτη έχει τον τίτλο Τῶν παρ Ἰπποκράτει Λέξεων Συναγωγή. Δεν διασώζεται πλέον, και ως πηγή είχε χρησιμοποιήσει τα παλαιότερα γραπτά του Βακχείου (3ος αιώνας π.Χ.)[1].


Παραπομπές

«Ερωτιανός - Ygeiaonline.gr». www.ygeiaonline.gr. Ανακτήθηκε στις 2016-04-25.

Πηγές

Erotia'nus, A Dictionary of Greek and Roman biography and mythology, William Smith, Ed.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Του μεγάλου Ιπποκράτους πάντων των ιατρών κορυφαίου Τα ευρισκόμενα

 

 Εγκυκλοπαίδεια Ιατρικής

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License