- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ερατοσθένης ήταν ένας από τους τριάκοντα τυράννους. Τον αναφέρει ο Ξενοφών,[1] ενώ ο ρήτορας Λυσίας έγραψε και εκφώνησε λόγο κατά του Ερατοσθένη.

Το 412 π.Χ. ο Λυσίας επιστρέφοντας στην Αθήνα εγκαταστάθηκε εκεί, όπου ζούσε ως πλούσιος ισοτελής, έχοντας κτήματα, τρία σπίτια και εργοστάσιο ασπίδων στον Πειραιά, όπου εργάζονταν 120 δούλοι. Όμως η έντονη πολιτική δράση και τα δημοκρατικά του φρονήματα ενόχλησαν τους Τριάκοντα τυράννους. Ο τύραννος Ερατοσθένης θανάτωσε τον αδερφό του Λυσία Πολέμαρχο, ενώ ο Λυσίας διέφυγε στα Μέγαρα, χάνοντας μεγάλο μέρος από την περιουσία του. Ο Λυσίας, μόλις επέστρεψε στην Αθήνα το 403 π.Χ., παρουσιάστηκε στο δικαστήριο ως κατήγορος του Ερατοσθένη, του φονιά του αδελφού του. Ο λόγος Κατά Ερατοσθένους είναι ο μόνος που εκφωνήθηκε από τον ίδιο το ρήτορα στο δικαστήριο.

O Υπέρ του Ερατοσθένους φόνου απολογία, επίσης του Λυσίου, αναφέρεται σε διαφορετικό άτομο.
Παραπομπές

↑ Ξενοφών "Ελληνικά" Β΄, iii, 2

Πηγή

Sir William Smith, επιμ. (1876) [1849] (στα Αγγλικά). Dictionary of Greek and Roman biography and mythology. Boston: C.C. Little, J. Brown and Co.. Ανακτήθηκε στις 26 Αυγούστου 2009.

Ερατοσθένης ο Κυρηναίος
Ερατοσθένης ο σχολαστικός, Επιγραμματοποιός
Ερατοσθένης, Ιστορικός
Ερατοσθένης, Ολυμπιονίκης
Ερατοσθένης (τύραννος)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License