> Επαμεινώνδας Χαρίλαος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Επαμεινώνδας Χαρίλαος ήταν Έλληνας τραπεζίτης του 20ού αιώνα.

Επαμεινώνδας Χαρίλαος

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Γαλάτσι της Ρουμανίας το 1874. Ο πατέρας του μετοίκησε στην Αθήνα το 1879. Ο Επαμεινώνδας πήγε σχολείο στην Αθήνα και φοίτησε στο λύκειο Σιμοπούλου και στο γυμνάσιο Νεαπόλεως. Σπούδασε στην Νομική Σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου, ενώ δούλευε υπάλληλος στην Τράπεζα της Βιομηχανικής Πίστεως της Ελλάδας.

Μαζί με τον Νικόλαο Κανελλόπουλο ίδρυσε το Σαπωνοποιείο και Ελαιουργείο Ελευσίνας. Το 1898 ίδρυσε την Οινοποιητική και Οινοπνευματική Εταιρία Ε.Χαρίλαος και Σια και οχτώ χρόνια αργότερα την Ελληνική Εταιρία Οίνων και Οινοπνευμάτων ΑΕ. Τα επόμενα χρόνια επεξέτεινε τις δραστηριότητες του και σε άλλους τομείς: ίδρυσε τις επιχειρήσεις ΑΕ Ψυγεία Θεσσαλονίκης και ΑΕ Ψυγεία Πειραιώς, την Οικοδομική Εταιρία Θεσσαλονίκης (1919), που έχτισε το συνοικισμό Χαριλάου στη Θεσσαλονίκη ο οποίος προς τιμή του πήρε το όνομά του [1] την Τράπεζα Βιομηχανίας (1929), ίδρυσε την ΑΕ Γεωργική Εταιρία Λεσίνι που προχώρησε στην αποξήρανση του έλους Λεσίνι στον Αστακό, έγινε μέτοχος των ασφαλιστικών εταιρειών Ζωή, και Πυρ και για πολλά χρόνια ήταν πρόεδρος του Δ.Σ. του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, στην ίδρυση του οποίου είχε πρωτοστατήσει. Συνέβαλε στη δημιουργία προσφυγικών συνοικισμών στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη ως πρόεδρος του Ταμείου Περιθάλψεως Προσφύγων. Το 1943 έγινε καθηγητής της Ανωτέρας Σχολής Βιομηχανικών Σπουδών (σήμερα Πανεπιστήμιο Πειραιώς). Ήταν ο πρώτος υπουργός του νεοσυσταθέντος Υπουργείου του Επισιτισμού.
Παραπομπές

↑ Εργασίες Πολιτιστικού Προγράμματος, "Η περιοχή Χαριλάου", 2ο Γυμνάσιο Χαριλάου

2. ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ ΤΟΥ.

Υπάρχει απά το 1986 και ομάδα ποδοσφαιρική στη περιοχή χαριλάου στη θεσσαλονίκη που ονομάζεται "ΧΑΡΙΛΑΟΣ ΕΠΑΜΕΙΝΩΝΔΑΣ" προφανώς προς τιμην του και μάλλον οι μοναδικοί που συνεχίζουν και κρατούν ζωντανό το όνομα του και την ιστορία του . Ο ρόλος της ομάδας είναι κυρίως ακαδημιές και τελευταία αγωνίζεται πλέον και με ανδρικό τμήμα στο επίσημο πρωτάθλημα της Ε.Π.Σ.Μ. στη Γ΄ κατηγορία. Τα χρώματα της ομάδας ειναι μπορντώ και γαλάζια.

http://www.facebook.com/groups/444569040500/

3.http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13774&subid=2&pubid=297697

4.http://asto-asto.blogspot.com/2008/11/blog-post_502.html
Πηγές

Επαμεινώνδας Χαρίλαος συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Πανελλήνιον Λεύκωμα Εθνικής Εκατονταετηρίδος 1821-1921 : Η χρυσή βίβλος του ελληνισμού. Τόμος Α' Οικονομολογικά. Αθήνα: Ν. Σηφάκης και Ι. Χατζηιωάννου. 1921. Ανακτήθηκε στις 24 Μαΐου 2010.
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα,τ.52

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License