- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Ελένη Ανουσάκη είναι ελληνίδα ηθοποιός και πολιτικός.
Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα την 1 Μαΐου 1944. Γονείς της είναι η ηθοποιός Μαλαίνα Ανουσάκη και ο τενόρος της λυρικής και πρωταγωνιστής της επιθεώρησης, Ευάγγελος Ανουσάκης.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1950 σε ηλικία έξι ετών. Ήταν το μωρό που κρατούσε η Ελένη Χατζηαργύρη στην ταινία Αμάρτησα για το παιδί μου, στο οποίο πρωταγωνιστούσε ο πατέρας της. Δεκαέξι χρονών μπήκε στη Δραματική Σχολή του Εθνικού Θεάτρου ως εξαιρετικό ταλέντο. Εμφανίστηκε στην ταινία Τα κόκκινα φανάρια και διώχτηκε από την σχολή. Αργότερα, αναιρέθηκε η απόφαση του διευθυντή Θάνου Κωτσόπουλου και επανήλθε.

Την ίδια περίοδο αποδέχτηκε την πρόσκληση της FOX και πήγε στην "Τσινετινά" για σπουδές, με δασκάλους τους Κάρολ Ριντ, Ρεξ Χάρισον, Ρίτσαρντ Μπαρντ, Μόνικα Βίτι κ.ά. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές της, έπαιξε όμως στην ταινία του Κ. Ριντ Αγωνία και Έκσταση. Ακολούθησε μία σημαντική πορεία στο θέατρο, τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Από την δεκαετία του '80, πολιτεύεται με το ΠΑΣΟΚ. Σύζυγός της είναι ο σκηνοθέτης και διευθυντής φωτογραφίας Δημήτρης Παπακωνσταντής.

To 2007-2008 έπαιξε στη σειρά Υπέροχα πλάσματα, υποδυόμενη τη θεία Καραμέλα, τη θεία του Bily.
Φιλμογραφία

Τρελοί πολυτελείας (1963) .... Μαρίνα
Μικροί και μεγάλοι εν δράσει (1963)... Αλίκη
Τα κόκκινα φανάρια (1963) .... Μυρσίνη
Άλλος για το εκατομμύριο (1964) .... Νέλη
Ζορμπάς ο Έλληνας (1964) .... Λόλα
Αμφιβολίες (1964)
Ο κράχτης (1964)...Πίτσα
Η Εύα δεν αμάρτησε (1965) .... Εύα
Δεν μπορούν να μας χωρίσουν (1965)
Η μοίρα του αθώου (1965) .... Λεμονιά
Όχι, κύριε Τζόνσον (1965)... φίλη του Πάπια
Και οι 14 ήταν υπέροχοι (1965)... Στέλλα
Τρελός, παλαβός και Βέγγος (1967) .... Ανθούλα
Πάρε κόσμε (1967) .... Ελενίτσα
Για την καρδιά της ωραίας Ελένης (1967) .... Λουίζα
Ένας απένταρος λεφτάς (1967) .... Αννίτα
Καρδιά που λύγισε απ' τον πόνο (1968)... Σοφία
Η ωραία της οργής (1968)... Ελένη
Τρελός, παλαβός Βέγγος (1968)... Ανθούλα
Ξύπνα κορόιδο (1968)... Τασία
Μαριχουάνα στοπ (1971) .... Ζορζέτ
Για μια χούφτα τουρίστριες (1971)
Σουλιώτες (1972)
Αιχμάλωτοι του μίσους (1972) .... Τζίνα
Diamonds on her naked flesh (1972) Ξένη παραγωγή

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License