- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Ελευθερία Ελευθερίου (Κύπρος, 12 Μαΐου 1989) είναι Ελληνοκύπρια τραγουδίστρια.Έγινε γνωστή από το ελληνικό X Factor όπου έφυγε στο 5ο Live. Η Ελευθερία προσπάθησε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision το 2010, αλλά το τραγούδι της "Tables Are Turning" διέρρευσε στο διαδίκτυο λίγο πριν την επίσημη παρουσίαση των τραγουδιών και, εντέλει, αποκλείστηκε.Το 2012 το ελληνικό Κοινό την ψήφισε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στην Eurovision με το Aphrodisiac.

Eleftheria Eleftheriou

Βιογραφία

Η Ελευθερία Ελευθερίου γεννήθηκε στις 12 Μαίου του 1989 στο Παραλίμνι[1] και μεγάλωσε στο Φρέναρο της Επαρχίας Αμμοχώστου.[2] Σε ηλικία 9 ετών ξεκίνησε μαθήματα θεωρίας μουσικής και πιάνου. Σε ηλικία 15 ετών παρακολούθησε για ένα χρόνο μαθήματα φωνητικής. Έπειτα από κάποιες εμφανίσεις σε μουσικά συγκροτήματα αλλά και ως σολίστας στην λαϊκή ορχήστρα της ΡΙΚ, ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά με τον χώρο του τραγουδιού από την ηλικία των 18 ετών.[1]

Eurovisiesongfestival 2012: Griekenland

Κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Πανεπιστήμιο του Σάρεϊ (University of Surrey) της νότιας Αγγλίας στην Μουσική και στην Μουσική Εκτέλεση (Music and Performance), εργάστηκε για ένα χρόνο σε ελληνικό μαγαζί ως τραγουδίστρια.[1] Έγινε ευρύτερα γνωστή έπειτα από την συμμετοχή της στον 2ο κύκλο του μουσικού διαγωνισμού Χ-Factor στην ελληνική τηλεόραση. Έπειτα από την αποχώρηση της, δέχτηκε πρόταση από τον παρουσιαστή της εκπομπής Σάκη Ρουβά για συνεργασία. Έχει συνεργαστεί με τον Νίκο Βέρτη, την Τάμτα, τον Σάκη Ρουβά του Πειραιά και άλλους καλλιτέχνες.[3] Το 2010 ήταν υποψήφια στον ελληνικό τελικό για την εκπροσώπηση της Ελλάδας στην Eurovision, αλλά η συμμετοχή της ακυρώθηκε όταν διέρρευσε το τραγούδι της συμμετοχής της "Tables are turning" στο διαδίκτυο, γεγονός που θεωρήθηκε πως θα αδικούσε τους υπόλοιπους συμμετέχοντες πριν από την προβλεπόμενη επίσημη παρουσίαση των υποψήφιων τραγουδιών από την ΕΡΤ.[4] Τώρα η Ελευθερία πρωταγωνιστεί στην κυπριακή σειρά "άσπρα μπαλόνια" οπου υποδύεται την Ευδοκία
Χ-Factor

Οι εμφανίσεις της στο X-Factor ήταν οι εξής:

Live 1 - Δεν μιλώ για μια νύχτα εγώ
Live 2 - Κόψε και μοίρασε στα δύο
Live 3 - Κάθε φορά που με κοιτάζεις
Live 4 - Έναρξη: "Girls Just wanna have fun"; Στην Ντισκοτέκ
Live 5 - No One
Live 9 - Μεθυσμένη πολιτεία(Χριστουγεννιάτικο live)

Eurovision 2012

Στις 12 Μαρτίου 2012, έπειτα από ψηφοφορία, αναδείχτηκε νικήτρια και αναμένεται να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision το 2012 στο Μπακού, την πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν, με το τραγούδι "Aphrodisiac".[5] Στον πρώτο ημιτελικό του μουσικού διαγωνισμού στις 22 Μαΐου, κατάφερε να προκριθεί στο τελικό.[6] Το τραγούδι Aphrodisiac κατέκτησε την 8η θέση στα Βέλγικα Charts και την 4η θέση στα ελληνικά ψηφιακά τραγούδια. Το τραγούδι κυκλοφόρησε σε Cd Single σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Το τελικό αποτέλεσμα του διαγωνισμού έφερε την Ελευθερία Ελευθερίου 4η στον ημιτελικό μετά από την 5η θέση που της έδωσαν οι επιτροπές και την 3η θέση που της έδωσε το κοινό. Στον τελικό τα πράγματα αντιστράφηκαν με το κοινό να την βάζει εντός δεκάδας και πιο συγκεκριμένα στην 9η θέση με χαμηλούς όμως βαθμούς και οι επιτροπές της έδωσαν την 18η θέση. Τελικά κατέληξε 17η με 64 βαθμούς και 2 12άρια από Αλβανία και Κύπρο.
Δισκογραφία
Singles

2010 - Tables are turning
2010 - Κέντρο του κόσμου (Tables are turning)
2010 - S.O.S (Let the music play)
2010 - Όταν χαμηλώνουμε το φως
2011 - Never (Housetwins feat. Elle)
2012 - Aphrodisiac
2012 - Pumpin/Αποκλειστικά
2012 - Hearts Collide
2012 - Μυστικό μου (Goin Through feat. Ελευθερία Ελευθερίου)
2013 - Ταξίδι στην βροχή

Μουσικά βίντεο

2010 - Κέντρο του κόσμου (Tables are turning)
2011 - Never (Housetwins feat. Elle)
2012 - Aphrodisiac (Promo Clip)
2012 - Pumpin - Αποκλειστικά (Party Starter) (MAD VMA 2012) (Lucky Man Project & Ελευθερία Ελευθερίου)
2012 - Hearts Collide
2013 - Μυστικό Μου (Goin' Through feat. Ελευθερία Ελευθερίου)

Υποψηφιότητες
Αποτελέσματα

Παραπομπές

↑ 1,0 1,1 1,2 Ιστοσ. Music Net, Ελευθερία Ελευθερίου
↑ Ιστοσ. Famagusta News, Famagusta News 468 X 60 Αρχική Τουριστικά Νέα Τοπικά Εκδηλώσεις Ειδήσεις Διατροφή/Καλή Ζωή Αθλητικά Ελευθερία Ελευθερίου: Ένα αστέρι από το Φρέναρος, 13/12/2011
↑ Ιστοσ. In.Gr, Οι τέσσερις τραγουδιστές του ελληνικού τελικού της Eurovision 2012, 06/03/2012
↑ Ιστοσ. MAD.TV, Διέρρευσε το τραγούδι της Ελευθερίας Ελευθερίου!, 25/02/2010
↑ Εφημ. Αγγελιοφόρος, Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην Eurovision η Ελευθερία Ελευθερίου (video), 13/03/2012
↑ Εφημ. Καθημερινή, Στον τελικό της Eurovision, Ελλάδα και Κύπρος , 23/05/2012

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

---------------

Ελευθερίου Γιώργος
Ελευθερίου Ελευθερία
Ελευθερίου Μάνος
Ελευθερίου Ναπολέων

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License