> Ευθύμιος Χατζηπέτρος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ευθύμιος Χατζηπέτρος (1833 - 1890) ήταν Έλληνας στρατιωτικός του 19ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στο Ναύπλιο στις 16 Ιανουαρίου 1833. Η καταγωγή του ήταν από την ιστορική οικογένεια Χατζηπέτρου του Ασπροπόταμου. Ο πατέρας του Χριστόδουλος ήταν διοικητής του τάγματος στο Ναύπλιο όταν ήρθε ο Όθωνας. Η μητέρα του ήταν το γένος Στουρνάρα.

Μετά το σχολείο κατατάχτηκε στην σχολή Ευελπίδων, στην οποία αποφοίτησε το 1853 με βαθμό ανθυπασπιστού του πυροβολικού και κατατάχτηκε στον στρατό. Πήρε προαγωγή σε βαθμό ανθυπολοχαγού και πήγε στην Γαλλία για να τελειοποιήσει τις σπουδές του.

Επέστρεψε στην Αθήνα και με βαθμό υπολοχαγού διορίστηκε διαγγελέας στο παλάτι του Όθωνα. Ο πατέρας του ταυτόχρονα υπηρετούσε με βαθμό στρατηγού ως υπασπιστής του Όθωνα. Μετά από την έξωση, ο Χατζηπέτρος μαζί με τον πατέρα του και τον άλλο διαγγελέα, Δράκο συνόδευσαν τον Όθωνα στην Βαυαρία.

Επανήλθε στην Ελλάδα και συνέχισε την υπηρεσία του στο στρατό. Το 1878 έχοντας πλέον βαθμό ταγματάρχη διορίστηκε υπασπιστής του βασιλιά. Εκπλήρωσε επίσης χρέη αυλάρχη.

Απεβίωσε στην Αθήνα το 1890.


Πηγές

* Ευθύμιος Χατζηπέτρος - βιογραφικά στοιχεία από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
* Κωνσταντίνος Σκόκος (1891). Ημερολόγιον Σκόκου. Εν Αθήναις: Εκ του Τυπογραφείου των Καταστημάτων Ανέστη Κωνσταντινίδου. http://xantho.lis.upatras.gr/kosmopolis/index.php/hmerologio_skokou/issue/view/1028. Ανακτήθηκε την 5 Απριλίου 2010.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License