< > Διονύσιος Ράλης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Διονύσιος Ράλης ήταν Έλληνας κληρικός λόγιος του 17ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Η καταγωγή του ήταν από τον οίκο των Παλαιολόγων και των Κατακουζηνών. Ήταν αρχιεπίσκοπος Τυρνάβου και πάσης Βουλγαρίας. Μετά την επάνοδό από την Ρωσία του Πατριάρχη Ιερεμία Β' στάλθηκε ο Διονύσιος μαζί με τον αρχιεπίσκοπο Γρεβενών Καλλιστράτη και πολυάριθμη ακολουθία προς τον τσάρο της Ρωσίας μεταφέροντας το δυνοδικό επικυρωτικό γράμμα των πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως Ιερεμία, Αντιοχείας Ιωακείμ, και Ιεροσολύμων Σωφρονίου, με το οποίο αναγνωρίζονταν ο νεοχειροτονημένος πατριάρχης Ρωσίας Ιώβ πέμπτος τον βαθμό στην ιεραρχία της οικουμενικής εκκλησίας. Ο τσάρος υποδέχτηκε λαμπρότατα τον Δημήτριο. Επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη. Έγινε ο θερμότατος υποστηρικτής του Καρόλου Δούκα του Νεβέρ και της επανάστασης κατά των Τούρκων. Σώζονται δύο επιστολές στα λατινικά προς τον Νεβέρ.

Πηγές

* Κωνσταντίνος Σάθας (1868). Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα: Τυπογραφείο των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά. http://www.archive.org/details/neoellnikphilol01sathgoog. Ανακτήθηκε την 15 Οκτωβρίου 2009.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License