> Διονύσιος Λαυράγκας

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Διονύσιος Λαυράγκας

Ο Διονύσιος Λαυράγκας (17 Οκτωβρίου 1860 (ή 1864) - 18 Ιουλίου 1941), ήταν Έλληνας σπουδαίος μουσουργός (συνθέτης) που ανήκει στην λεγόμενη Επτανησιακή μουσική Σχολή, αν και πολλοί (περιορισμένα) τον κατατάσσουν και στην εθνική μουσική σχολή . Ο Δ. Λαυράγκας θεωρείται ο θεμελιωτής του 'Ελληνικού μελοδράματος'.

Το συνθετικό του έργο απετέλεσαν κυρίως συμφωνική μουσική, μελοδράματα καθώς και τραγούδια, περισσότερο καντάδες. Έγραψε έργα, για βιολί, πιάνο, καθολική λειτουργία και άσματα θείς λειτουργίας. Θεωρείται επίσης από τους πρώτους συνθέτες που στα έργα τους ενσωμάτωσαν στοιχεία ελληνικής δημοτικής μουσικής.

Βιογραφικό σημείωμα

Ο Διονύσιος Λαυράγκας γεννήθηκε στο Αργοστόλι Κεφαλληνίας στο 1860 ή 1864, γιός του Σπυρίδωνα Λαυράγκα από το Ληξούρι και της Κασσάνδρας το γένος Ραζή από το Αργοστόλι. Οι ρίζες της οικογένειας Λαυράγκα χρονολογούνται από το 13ο αι. και περιλαμβάνουν σημαντικές προσωπικότητες. Τις πρώτες μουσικές σπουδές του τις έλαβε στην γεννέτειρά του από τους Ν. Σερράο στο βιολί και Ν. Τζανή στην αρμονία, στη σύνθεση και στο πιάνο. Στη συνέχεια ακολούθησε σπουδές στην Ιταλία και Γαλλία με καθηγητές τους συνθέτες Ντελίμπ και Μασνέ. Αργότερα μαζί με τον Λουδοβίκο Σπινέλη δημιούργησε τον μουσικό θίασο "Ελληνικό Μελόδραμα" με τον οποίο και περιόδευσε σε διάφορα μέρη της Ελλάδας καθώς επίσης και στη Κωνσταντινούπολη, στην Οδησσό, σε διάφορες Ρουμανικές πόλεις, όπως επίσης και στη Σμύρνη, στην Αλεξάνδρεια και το Κάιρο. Τιμήθηκε ιδιαίτερα με το Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών.

Σημαντικός επίσης υπήρξε σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και ο αγώνας του για τη θεμελίωση του "Ελληνικού Μελοδράματος" που τελικά δικαιώθηκε με την ίδρυση της Εθνικής Λυρικής Σκηνής κατά την εποχή του θανάτου του.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License