> Δημοσθένης Βαλαβάνης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Δημοσθένης Βαλαβάνης (1829-1854) ήταν Έλληνας ποιητής της Α' Αθηναϊκής Σχολής.

Βιογραφία

Ο Δημοσθένης Βαλαβάνης γεννήθηκε το 1829 στην Καρύταινα της Αρκαδίας. Έμεινε ορφανός όταν ήταν ακόμα παιδί και έμεινε σε συγγενή του στο Ναύπλιο όπου τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του. Στη συνέχεια γράφτηκε στην Ιατρική σχολή του Εθνικού Πανεπιστημίου στην Αθήνα, ενώ παράλληλα δούλευε για να ζήσει. Λίγο πριν ολοκληρώσει τις σπουδές του προσβλήθηκε από φυματίωση και πέθανε το 1854.

Εξαιτίας της σύντομης ζωής του δεν πρόλαβε να εκδώσει καμιά ποιητική συλλογή. Δημοσίευσε μόνο κάποια ποιήματα σε λογοτεχνικά περιοδικά. Είναι από τους λίγους ρομαντικούς ποιητές που ήταν δίγλωσσοι, δηλαδή έγραψαν και στη δημοτική και στην καθαρεύουσα. Έγραψε ακόμα ένα πεζογράφημα με τίτλο Δυο νύκτες που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ευτέρπη, καθώς και μια τραγωδία που δε σώζεται (Ο θάνατος του Παπαφλέσσα). Οι μελετητές διακρίνουν στη στιχουργική του την απαρχή μιας δημιουργικής δύναμης, η οποία δεν πρόλαβε να αποδώσει όλους τους καρπούς της.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License