> Δημήτρης Σαρδούνης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Δημήτρης Σαρδούνης γνωστός ως Μίμαρος ήταν από τους μεγαλύτερους Έλληνες καραγκιοζοπαίχτες. Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1865 και πέθανε το 1912 Ήταν παιδί της Μαρίας Κρίππα. Τελείωσε το σχολαρχείο και σπούδασε βυζαντινή μουσική. Το 1882 διορίστηκε ψάλτης στον καθεδρικό ναό της Πάτρας. Ως καραγκιοζοπαίχτης πρωτοεμφανίστηκε το 1894. Πέντε χρόνια αργότερα, εγκαταστάθηκε στην Αθήνα και έδωσε παραστάσεις σε ένα καφενείο της οδού Πανεπιστημίου.

Θεωρείται ο θεμελιωτής και αναμορφωτής του Ελληνικού Καραγκιόζη, τον οποίο απάλλαξε από τις βωμολοχίες και τις ανηθικότητες του Τουρκικού Θεάτρου Σκιών και εισήγαγε στο ρεπερτόριό του νέα θεματολογία. Παράλληλα, έκανε σκηνικές αλλαγές, καινοτομίες στην κατασκευή των φιγούρων και μια νέα σπάνια μουσική διάλεκτο. Εισήγαγε ιστορίες από την Ελληνική επανάσταση του 1821 και την αρχαία Ελληνική ιστορία αλλά και από την καθημερινή ζωή. Επίσης δημιούργησε νέες φιγούρες. Ο Μίμαρος μεγάλωσε τις διαστάσεις της σκηνής από 2 σε 4 μέτρα. Άλλαξε την εμφάνιση του Καραγκιόζη σε καμπούρη και με μακρύ χέρι σε αντιδιαστολή με τον Τούρκικο. Διαφοροποίησε τις άλλες φιγούρες ως προς την Ελληνική πραγματικότητα. Πρόσθεσε στο μπερντέ διάφορα τοπία ανάλογα με την παράσταση, ενώ άλλαξε το υλικό κατασκευής των φιγούρων σε χαρτόνι. Ο Μίμαρος δημιούργησε την δική του «σχολή» και 27 μαθητές του αναδείχτηκαν σε μεγάλους καραγκιοζοπαίχτες. Ο ίδιος ήταν ο πρώτος επαγγελματίας του είδους.

Βιβλιογραφία

* Βιβλίο Ορέστης ο Πατρινός Καραγκιοζοπαίκτης Ανέστης Βακάλογλου Αχαϊκές εκδόσεις Πάτρα 1999

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License