> Δημήτριος Καθενιώτης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Δημήτριος Καθενιώτης , του Αναστασίου, (1882 - 1947) ήταν Έλληνας αντιστρατηγός.

Γεννήθηκε στη Χαλκίδα και το 1904 εξήλθε της Σχολής Ευελπίδων με τον βαθμό του Ανθυπολοχαγού. Συμμετείχε ως κινηματίας στο Στρατιωτικό Σύνδεσμο του οποίου υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συμμετείχε επίσης στους Βαλκανικούς Πολέμους ως επιτελικός και κατά τη διάρκεια του Α' Παγκοσμίου Πολέμου υπηρέτησε στο Γενικό Στρατηγείο αναλαμβάνοντας καθήκοντα συνδέσμου σε διάφορες αποστολές.

Σε μία από εκείνες τις αποστολές στη κρισιμότερη ίσως για την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης του Ε. Βενιζέλου, έναντι του Ποντιακού Ζητήματος και τη τύχη του Ποντιακού Ελληνισμού ήταν και η τοποθέτησή του με το βθμό του συνταγματάρχη ως στρατιωτικού εκπροσώπου στον Πόντο, ακριβώς την εποχή των γενομένων διώξεων κατά του ελληνογενούς στοιχείου και της συνεχούς ανόδου του Κεμαλισμού.

Την εποχή εκείνη ο Δ. Καθενιώτης υπέβαλε έκθεση με λεπτομερή στοιχεία των γεγονότων και των κατστάσεων που συνέβαιναν καθώς και των προοπτικών που διαγράφονταν κατά τα οποία συμπεραίνονταν η αδυναμία της ένωσης του Πόντου με την Ελλάδα.

Έτσι με βάση τη λεγόμενη "έκθεση Καθενιώτη" ο Ε. Βενιζέλος απέρριψε το αίτημα των Ποντίων για αυτόνομο κράτος ή για ένωση ως καθαρή ουτοπία, προσανατολιζόμενος σε λύση της συνεργασίας του ποντιακού και αρμενικού στοιχείου σε ενιαίο αρμενικό κράτος. Η θέση αυτή του Βενιζέλου επέφερε όπως ήταν αναμενόμενο την έντονη αποδοκιμασία του από τους Ποντίους που όμως τον επόμενο χρόνο βρέθηκε μια συμβιβαστική κατεύθυνση επίλυσης με προτάσεις του Μητροπολίτη Χρύσανθου (μετέπειτα αρχιεπισκόπου Αθηνών).

Αργότερα ο Δ. Καθενιώτης προάχθηκε υποστράτηγος όπου και διετέλεσε στρατιωτικός ακόλουθος στη ελληνική Πρεσβεία στο Παρίσι, διοικητής της 11ης Μεραρχίας, Διοικητής της Σχολής Πολέμου (1926) και τέλος υπαρχηγός και αργότερα Αρχηγός Γενικού Επιτελείου Στρατού. Πέθανε στις 23 Φεβρουαρίου του 1947.

Πηγές

* Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου τ.10ος, σ.32
* "Η γενοκτονία των Ποντίων" Ιστορικά (Ελευθεροτυπία) 2002 σ.27

Ελληνική Επανάσταση του 1821

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License