< > Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Η Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου είναι συγγραφέας από τη Λήμνο.

Βιογραφικές πληροφορίες

Η Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου γεννήθηκε στο Πορτιανού Λήμνου. Φοίτησε στο Γυμνάσιο Λήμνου και στη συνέχεια σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εργάστηκε ως φιλόλογος σε γυμνάσια της Λήμνου και διετέλεσε διευθύτρια του Γυμνασίου Μύρινας.

Συνταξιοδοτήθηκε πρόωρα ώστε να ασχοληθεί με την τοπική αυτοδιοίκηση. Διετέλεσε Δήμαρχος Μύρινας την περίοδο 1990-94 και υπήρξε η πρώτη και μοναδική μέχρι σήμερα γυναίκα σε αυτό το αξίωμα στο νησί. Η δημαρχία της θεωρήθηκε ιδιαίτερα επιτυχής και με διάφορες πρωτοβουλίες της έφερε πολλές φορές τη Λήμνο στο προσκήνιο.

Το έργο της

Η Δέσποινα Βογδάνου-Κωνστάντιου ενδιαφέρθηκε για την μελέτη και την ανάδειξη του πολιτισμού της γενέτειράς της. Τη δεκαετία 1980-90 υπήρξε ιδρυτικό μέλος και βασικό στέλεχος του Πολιτιστικού Ομίλου Λήμνου "Φιλόστρατος". Επιμελήθηκε της έκδοσης λευκώματος για τους παραδοσιακούς λιθογλύπτες της Λήμνου. Έπειτα από δικές της ενέργειες και παραινέσεις ιδρύθηκε Λαογραφικό Μουσείο στο χωριό της καταγωγής της, το Πορτιανού, το μοναδικό στη Λήμνο. Με το δικηγόρο σύζυγό της, Κώστα Κωνστάντιο, εξέδιδαν για πολλά χρόνια την εφημερίδα Λημνιακά Νέα. Επίσης, έχει εκδώσει ένα λαογραφικό βιβλίο.

Βιβλία

* "Λημνιακή Λιθογλυπτική" (με τη Σταυρούλα Σαμαϊλίδου-Βάκου), Λήμνος 1985.

* "Λήμνος, το νησί μας. στοιχεία λαϊκού πολιτισμού", Αθήνα 2001.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License