> Δανιήλ Εφέσου

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο μητροπολίτης Εφέσου και αργότερα Σμύρνης Δανιήλ ήταν Έλληνας λόγιος του 15ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο αρχιερέας αυτός είχε μεγάλη μόρφωση και με τις υπηρεσίες του ήταν χρησιμότατος για την Πατριαρχία. Έκανε πολλά ταξίδια αψηφώντας πολλούς κινδύνους, φόβους ληστών και ζημιών. Τον έστειλε ο Πατριάρχης Κωνσταντινούπολης Μάξιμος στα τρία πατριαρχεία της ανατολής. Πέρασε ταξιδεύοντας την Ασία και την Φρυγία, απέπλευσε από εκεί για την Πεντάπολη της Αυγύπτου, ανέβηκε τον Νείλο ως το Κάιρο και από εκεί διέσχισε με καμήλες δεκατέσσερις ημέρες έρημο και άνυδρες χώρες. Ανέβηκε στο όρος Σινά και στο Χωρήβ, και από την άκρη της Ερυθράς Θάλασσας επέστρεψε στην Αίγυπτο. Από την Γάζα ανέβηκε μετά από δεκαέξι ημέρες οδοιπορίας στην Ιερουσαλήμ, και από εκεί στην Βηθλεέμ και στα περίχωρα, και επισκεπτόμενος τον Ιορδάνη, την Ιεριχώ και την Νεκρά Θάλασσα κατέβηκε στην Καισάρεια και Ιόππη. Από εκεί συνέχισε το ταξίδι του με πλοίο για την Κύπρο, Αμωρίου, Σίδης, και Αττάλεια.

Συγγράμματα

Διήγησιν και περιήγησιν των αγίων τόπων. Εκδόθηκε από τον Μεγγαρέλη στον Κατάλογο των Νανιανών Κωδίκων.

Πηγές

* Κωνσταντίνος Σάθας, επιμ. (1868). Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα: Τυπογραφείο των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά. http://www.archive.org/details/neoellnikphilol01sathgoog. Ανακτήθηκε την 15 Οκτωβρίου 2009.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License