- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Χρόνης Εξαρχάκος (πραγματικό ονοματεπώνυμο: Πολυχρόνης Έξαρχος, Ερμούπολη Σύρου, 18 Ιανουαρίου 1932 - Αθήνα, 27 Σεπτεμβρίου 1984) ήταν Έλληνας ηθοποιός.

Βίος

Γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Αποφοίτησε το 1963 και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στη «Βίλα των οργίων», με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή. Ένα χρόνο μετά κάνει και το ντεμπούτο του στο σινεμά, με την ταινία του Οδυσσέα Κωστελέτου Διαζύγιο αλά ελληνικά. Εμφανίστηκε σε 20 ταινίες[1] και έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι: Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Γοργόνες και μάγκες (1968), Η Παριζιάνα (1969), Μαριχουάνα στοπ (1971), Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) κ.ά. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο "Ακροπόλ" στο έργο "Το παραμύθι πάει σύννεφο" (1982).

Δεν παντρεύτηκε ποτέ του. Μοναδική γυναίκα στην ζωή του ήταν η μητέρα του, Άννα, μία γυναίκα με πολλά προβλήματα υγείας, η οποία του έτρεφε μεγάλη αδυναμία και για αυτό δεν έκανε γάμο.

Ασθένησε σοβαρά στις αρχές της δεκαετίας του 1980 και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Λονδίνο, χωρίς όμως επιτυχία. Πέθανε μόνος σε νοσοκομείο[2] στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 από καρκίνο και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο. Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, απεβίωσε και η μητέρα του από κατάθλιψη (1985).


Φιλμογραφία

Ο καταφερτζής (1964)... Γιώργος
Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)... Χαρίλαος
Διαζύγιο αλά ελληνικά (1964)
Μόνο για σένα (1965) ... Γιώργος
Ενώνει ο πόνος δυο καρδιές (1965)
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)... Ενωματάρχης, σταθμού Πικερμίου
Σύντομο διάλειμμα (1966)
Διπλοπενιές (1966) .... Κανέλλος (σερβιτόρος)
Ο Λαμπίρης εναντίον παρανόμων (1967)... Σάββας
Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967) .... Βούλης Ζόλας - ‘φον Κουνέλας‘
Μια κυρία στα μπουζούκια (1968) .... Βανζέλ Παπαντόν
Γοργόνες και μάγκες (1968) .... Κωστάκης (Γρίπης)
Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) ...Αριστείδης Ιωάννου Tουγκανάκης
Η Παριζιάνα (1969) .... Λεωνίδας
Η ωραία του κουρέα (1969)... Κίτσος
Γυμνοί στο δρόμο (1969) .... ένας τρελός
Ο γόης (1969) .... Αρίστος Καραζέρης
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)... Γιαννάκης Αθανασίου
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) .... Χρόνης
Μαριχουάνα στοπ (1971) .... Ιπποκράτης
Ο κατεργάρης (1971) .... Χρόνης Βαρνής
Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας (1972) .... Χρόνης Μόρρος
Γκαρσονιέρα για 10 (1981) .... Χρόνης Μπαμπατσίκος
Είσαι στην ΕΟΚ; Πάθε για την ΕΟΚ! (1981) .... Νώντας, κοινοτάρχης
Εδώ και τώρα αγγούρια! Πόσα φάγατε σήμερα (1982)

Θέατρο

Το παραμύθι πάει σύννεφο (1982)
Ευτχέστα κι άστα (1976)
Όλα τα μασάει ο Κουταλιανός (1973)
Αλάτι και πιπέρι (1971)
Ο κόσμος της Σούζυ Βογκ (1971)
Ο Καραγκιόζης στη Βουλή (1969)
Μην πατάτε τη χλόη (1968)
Ο γλάρος (1968)
Λουλουδισμένη Αθήνα (1967)
Ελάτε να γελάσουμε (1967)
Χαρτοπαίχτρα (1966)
Αντροτραγανίστρα (1966)
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1965)
Ο κόσμος της Σούζυ Βογκ (1965)
Το κουρέλι - (Scampolo) (1965)
Διαζύγιο αλά ελληνικά (1964)
Ιούλιος Καίσαρ (1964)
Βίλα των οργίων (1963) 1963

Τηλεοπτικές σειρές

Ένας απίθανος ντετέκτιβ (1973) ΥΕΝΕΔ

Παραπομπές

RetroDB, ανάκτηση 16-7-2013.
Πεθαίνοντας μόνος, 13-3-2011, protagon,gr, ανάκτηση 16-7-2013.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License