> Χρόνης Εξαρχάκος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Χρόνης Εξαρχάκος ήταν κωμικός ηθοποιός.
Βίος

Γεννήθηκε το 1932 στην Ερμούπολη της Σύρου. Σπούδασε στη σχολή του Πέλου Κατσέλη. Αποφοίτησε το 1963 και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο στη «Βίλα των οργίων», με το θίασο Ρηγόπουλου- Αναλυτή. Ένα χρόνο μετά κάνει και το ντεμπούτο του στο σινεμά, με την ταινία του Οδυσσέα Κωστελέτου Διαζύγιο αλά ελληνικά. Εμφανίστηκε σε 20 ταινίες και έπαιξε σε 60 επιθεωρήσεις. Μερικές από τις πιο γνωστές ταινίες του είναι: Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966), Γοργόνες και μάγκες (1968), Η Παριζιάνα (1969), Μαριχουάνα στοπ (1971), Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) κ.ά. Η τελευταία του εμφάνιση στο θέατρο ήταν στο "Ακροπόλ" στο έργο "Το παραμύθι παέι σύννεφο" (1982).

Ασθένησε σοβαρά στις αρχές της δεκαετίας του ' 80 και υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση στο Λονδίνο, χωρίς όμως επιτυχία. Πέθανε στις 27 Σεπτεμβρίου 1984 από καρκίνο και κηδεύτηκε στο Α΄ Νεκροταφείο. Δεν είχε νυμφευθεί ποτέ.
Φιλμογραφία

Ο καταφερτζής (1964)... Γιώργος
Έκλεψα τη γυναίκα μου (1964)... Χαρίλαος
Διαζύγιο αλά ελληνικά (1964)
Μόνο για σένα (1965) ... Γιώργος
Η κόρη μου η σοσιαλίστρια (1966)... Ενωματάρχης, σταθμού Πικερμίου
Διπλοπενιές (1966) .... Κανέλλος (σερβιτόρος)
Ο Λαμπίρης εναντίον παρανόμων (1967)... Σάββας
Κάτι κουρασμένα παλικάρια (1967) .... Βούλης
Μια κυρία στα μπουζούκια (1968) .... Βανζέλ Παπαντόν
Γοργόνες και μάγκες (1968) .... Κωστάκης (Γρίπης)
Ένας ιππότης για τη Βασούλα (1968) .... Αριστείδης
Η Παριζιάνα (1969) .... Λεωνίδας
Η ωραία του κουρέα (1969)... Κίτσος
Γυμνοί στο δρόμο (1969)
Ο γόης (1969) .... Αρίστος
Αυτοί που μίλησαν με τον θάνατο (1970)... Γιαννάκης
Μια Ελληνίδα στο χαρέμι (1971) .... Χρόνης
Μαριχουάνα στοπ (1971) .... Ιπποκράτης
Ο κατεργάρης (1971) .... Χρόνης Βαρνής
Το κοροϊδάκι της πριγκιπέσσας (1972) .... Χρόνης Μόρρος
Γκαρσονιέρα για 10 (1981) .... Χρόνης Μπαμπατσίκος
Είσαι στην ΕΟΚ; Πάθε για την ΕΟΚ! (1981) .... Νώντας, κοινοτάρχης

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License