Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Χριστόφορος Φιλητάς (1787-1867) ήταν Έλληνας δάσκαλος, λόγιος, γιατρός και πανεπιστημιακός καθηγητής που άκμασε κατά τον 19ο αιώνα.

Σπουδές

Γεννήθηκε το 1787 στο Γραμμένο ή στην Ανατολή Ιωαννίνων και πραγματοποίησε τις πρώτες σπουδές του στην Μπαλάνειο Σχολή των Ιωαννίνων.Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του στα Ιωάννινα,μετέβη στην Κέρκυρα και στην συνέχεια στην Νάπολι της Ιταλίας όπου παράλληλα με το επάγγελμα του δασκάλου σπούδασε ιατρική,επιτυγχάνοντας το 1817,σε ηλικία 30 ετών,να αναγορευθεί διδάκτορας.

Σταδιοδρομία

Μετά την ολοκλήρωση των σπουδών του έζησε αρχικά στην Τεργέστη και το 1819 μετέβη στην Αγγλία.Επιστρέφοντας στον ελλαδικό χώρο έγινε το 1820 διευθυντής του Λυκείου Κέρκυρας,το 1829 διευθυντής του Σχολείου Ζακύνθου,το 1840 καθηγητής στο Γυμνάσιο Κέρκυρας ενώ δίδαξε και σε ελληνικά σχολεία του Μελένικου.Το 1866 διορίστηκε καθηγητής ελληνικής φιλολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών,απεβίωσε όμως το επόμενο έτος.

Έργο

Χριστόφορος Φιλητάς

Ο Φιλητάς άφησε πλούσιο έργο,μεγάλο μέρος από το οποίο έμεινε ανέκδοτο.Κύρια έργα του είναι η «Γραμματική της ελληνικής γλώσσης» (Κέρκυρα,1827) και τα «Φιλολογικά πάρεργα»(2 τεύχη,Αθήνα,1847).Επίσης μετέφρασε πλήθος έργων και άρθρων όπως τα «Ιλίου πέρσις»(β' βιβλίο της [[Αινειάδα|Αινειάδας),«Η υπεράσπισις της Γραικικής Εκκλησίας εσχάτως προσβληθείσης υπό Δομινίκου Τεϊξέιρα»,«Εις το περί της προς τους Ανατολικούς εγκυκλίου Πίου του Θ'.» κ.α.

Επίσης,συνέταξε το 1843,ως καθηγητής της Φιλοσοφικής της Ιονίου Ακαδημίας,την επιγραφή του «οβελίσκου του Ντούγκλας» στην Γαρίτσα της Κέρκυρας (αναφερόταν στις ευεργεσίες του Ουάρδου Ντούγκλα προς την Κέρκυρα) καθώς και την επιτύμβια επιγραφή για τον ευεργέτη Δημήτριο Καρυτσιώτη,στην Τεργέστη.

Βιβλιογραφία-Πηγές

* Σύγχρονος Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη,τόμος 24,σελ 607-608,έκδοσις πέμπτη δια συμπληρώματος κατά τόμον.
* Πανδέκτης: Οι Λειτουργοί της Εκπαίδευσης (19ος αι.)
* Τα ελληνικά σχολεία του Μελένικου
* Έργα Χριστοφόρου Φιλητά στο anemi.lib.uoc.gr
* Δήμος Κερκυραίων
* Στόχοι της Σχολής Καρυτσιώτη

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License