ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Χαράλαμπος Μάλης ήταν Κύπριος αγωνιστής της επανάστασης του 1821 και πολιτευτής του ελεύθερου ελληνικού κράτους.

Είναι άγνωστο από ποιο μέρος της Κύπρου κατάγεται, αναφέρεται από την κόρη του Ελισάβετ ότι ήταν κύπριος και ζητούσε σύνταξη για τις υπηρεσίες του πατέρα της. Κύπριος αναφέρεται και σε όλα τα έγραφα που αναφέρονται στην δράση του. Ο Μάλης μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία από τον Παπαφλέσσα το 1920 στην Κωνσταντινούπολη όπου βρέθηκαν και οι δύο, μαζί γύρισαν την ίδια χρονιά στην Ελλάδα. Η Α' Εθνοσυνέλευση Επιδαύρου τον διόρισε γραμματέα του Μινίστρου (υπουργείο) της Θρησκείας και του Δικαίου (δικαιοσύνης), αναφέρεται μάλιστα ότι δέχτηκε να εργάζεται αμισθί επειδή το νέο ακόμα κράτος αδυνατούσε να τον πληρώσει.

Τον Ιούνιο του 1823 παραιτήθηκε από τα δύο υπουργεία κι έγινε γραμματέας του Ζαΐμη όπου μαζί του πήρε μέρος στην πολιορκία της Πάτρας. Με τον Ζαίμη έμεινε μέχρι το, Αύγουστο του 1824 , το 1825 αναφέρεται ότι ήταν υπό τις οδηγίες του υπουργού δικαίου (δικαιοσύνης) Παπαφλέσσα και πήρε μέρος μαζί του σε πολλές μάχες.

Από το 1824 από όπου έμενε στο Ναύπλιο αγωνίστηκε για να πείσει την ελληνική κυβέρνηση να στείλει στρατιωτικό σώμα στην Κύπρο για την απελευθέρωση της Κύπρου. Προσπάθησε να συνδέσει την αποστολή στρατιωτικού σώματος με την , αποτυχημένη, Εκστρατεία του Λιβάνου που έγινε το 1826, αλλά η ελληνική κυβέρνηση αδυνατούσε να στείλει στρατιωτικό σώμα εφόσον μαίνονταν ακόμα οι μάχες στον ελλαδικό χώρο. Ήταν μέλος της επιτροπής που συζητούσε με τον εμίρη του Λιβάνου Μπεσσίρ για την βοήθεια των Ελλήνων σε πιθανή εξέγερση στον Λίβανο.


Πηγές

Η Ιστορία της νήσου Κύπρου [1]

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License