> Χαράλαμπος Αγγελιδάκης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Χαράλαμπος Αγγελιδάκης ήταν καπετάνιος από την Κρήτη, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στην Κρητική επανάσταση του 1866.

Γεννήθηκε τις παραμονές της επανάστασης του 1821 στον οικισμό Αγία Φωτιά του Χάρακα Μονοφατσίου Κρήτης. Εξελίχθηκε σε ικανότατο πολεμιστή και ιππέα.


Πήρε μέρος σε πολλές επιχειρήσεις και διακρίθηκε ιδιαίτερα στην τρίχρονη επανάσταση του 1866. Αρχές του 1867 αναγνωρίστηκε απο την προσωρινή κυβέρνηση της Κρήτης αρχηγός Επαρχίας Μονοφατσίου, υπό τον γενικό αρχηγό Ανατολικών επαρχιών, Μιχαήλ Κόρακα. Χάρη στη δική του έντονη δραστηριότητα, το χωριό του έγινε έδρα επαναστατικής κολώνας (στρατοπέδου) και αποτελούσε φόβητρο για τους Τούρκους, καθώς και καταφύγιο των χριστιανών της Επαρχίας. Πήρε μέρος στις μάχες : Λασιθίου, Πύργων, Άγιου Μύρωνα, Αλμυρού, Γάζι, Σερβίλι κ.α.


Με επιδρομές κατά των Τουρκοκρητικών εμπόδιζε την παρενόχληση των χριστιανών καθώς και κάθε εχθρική επιχείρηση στην περιοχή του. Η αποφασιστικότητα του και το θάρρος κατα την διάρκεια των μαχών, οδήγησε τους Τούρκους στο να του αποδώσουν υπεράνθρωπες δυνάμεις και να δώσουν τροφή για θρύλους που διηγούνται ακόμα και σήμερα στην περιοχή. Οι τούρκοι τον αποκαλούσαν "Καπετάν Ξεσκίση", λόγω των διάτρητων απο σφαίρες ενδυμάτων του.


Ήταν ένας απο τους τρείς οπλαρχηγούς των επαναστατών που φυλάκισε στα Χανιά ο Χουσεΐν Αβνή Πασάς, μετά το σβήσιμο της επανάστασης. Και μετά την αποφυλάκιση του, κρατήθηκε στο Ηράκλειο.


Πέθανε στα 1900 σε ηλικία 80 περίπου ετών και κηδεύτηκε στον περίβολο του Άγιου Ιωάννη στο χωριό του.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License