> Αθανάσιος Γρηγοριάδης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Αθανάσιος Γρηγοριάδης (1793 - Αθήνα 1871) ήταν αγωνιστής και πολιτικός του αγώνα του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Τριφυλία στις 13 Μαρτίου 1793. Η οικογένειά του ήταν ξακουστή και η αρχαιότερη της επαρχίας αυτής.

Πήγε σχολείο στην Δημητσάνα της Γορτυνίας. Μυήθηκε στα μυστήρια της Φιλικής Εταιρείας τον Νοέμβριο του 1820 από τον Γρηγόριο Παπαφλέσσα, και αφού συνεννοήθηκε με τους άλλους πατριώτες της Πελοποννήσου ξεκίνησε την Επανάσταση στην επαρχία της Τριφυλίας στις 25 Μαρτίου του 1821. Πολλές θυσίες πρόσφερε στον αγώνα. Υπηρέτησε ως στρατιωτικός και πολιτικός, και έκανε και από μόνος του εκστρατείες όπου ήταν ανάγκη, αφού είχε μεγάλη δύναμη στην επαρχία λόγω της πολυάριθμης οικογένειάς του, και επειδή είχε θείο τον αρχιερέα της Μεθώνης Γρηγόριο. Τέθηκε επί κεφαλής χιλίων οπλιτών, επιτέθηκε στους Τούρκους και τους έδιωξε από το Νεόκαστρο και την Μεθώνη, και αλλού, όπου και αν πολεμούσε.

Έγινε και πληρεξούσιος των Εθνικών Συνελεύσεων, βουλευτής και γερουσιαστής, και υπηρέτησε και σε άλλες πολιτικές υπηρεσίες.

Επί των εμφυλίων πολέμων του 1824 και 1825 κηρύχτηκε και αυτός αντάρτης, καταδιώχτηκε αλλά δεν συνελήφθη. Στα χρόνια του Καποδίστρια διορίστηκε διοικητής της Νάξου, Πάρου και Αντιπάρου. Μετά τον θάνατο του Καποδίστρια ο Γρηγοριάδης ήταν ο σπουδαιότερος αντίπαλος των αντικυβερνητικών.

Επί Όθωνα διετέλεσε πληρεξούσιος το 1843, γερουσιαστής το 1844, αντιπρόεδρος της Γερουσίας το 1852, και με την μεταπολίτευση πληρεξούσιος το 1862. Αργότερα έγινε και βουλευτής.

Τιμήθηκε με το αργυρό παράσημο του αγώνα, το χρυσό παράσημο του Σωτήρος, με τον σταυρό των Ταξιαρχών του Βασιλικού Τάγματος του Σωτήρος.

Απεβίωσε το Οκτώβριο του 1871.


Πηγές

Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888) (στα Ελληνικά). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Ανακτήθηκε την 10 Απριλίου 2010.
Ιωάννης Αρσένης (1883). Ποικίλη Στοά: Εθνική εικονογραφημένη επετηρίς, Έτος 1/16, 1881-1914. Αθήνα: Εστία. Ανακτήθηκε την 10 Σεπτεμβρίου 2009.

 Γρηγοριάδης Αβραάμ
Γρηγοριάδης Αθανάσιος
Γρηγοριάδης Άρης
Γρηγοριάδης Γεώργιος
Γρηγοριάδης Θεόδωρος
Γρηγοριάδης Νεόκοσμος
Γρηγοριάδης Νικόλαος
Γρηγοριάδης Παύλος
Γρηγοριάδης Σόλων Ζέφυρος
Γρηγοριάδου Αφροδίτη

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License