- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

Ο Αστέριος Ζουρμπάς ή Ζορμπάς, του Γεωργίου και της Μαρίας, (1874 [2] - 20 Φεβρουαρίου 1957) ήταν Έλληνας δημοσιογράφος, συνδικαλιστής και βουλευτής σε εκλογικές περιφέρειες της Μακεδονίας και ευεργέτης της Κατερίνης. Καταγόταν από την ιστορική οικογένεια του Γιώργου (Αλέξη) Ζορμπά και ήταν ο ιδρυτής του συνοικισμού των Καταφυγιωτών στην Κατερίνη. Υπηρέτησε ως πρόεδρος της Ενώσεως Πυροπαθών Καταφυγίου "Τα Πιέρια" και στη συνέχεια ως επίτιμος πρόεδρος.

Βιογραφία
Καταγωγή

Ο Αστέριος ήταν γιος του Γιώργου Ζορμπά (αδερφού του Φώτη Ζορμπά) και πρώτος ξάδερφος του Γιώργου Φ. Ζορμπά (γνωστού από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Ν. Καζαντζάκη, ως Αλέξης Ζορμπάς) (1865-1941). Μητέρα του Αστερίου ήταν η Μαρία Χασάπη.[2]
Δημοσιογραφική σταδιοδρομία

Εργάστηκε ως δάσκαλος και ανέπτυξε έντονη κοινωνική και επιχειρηματική δράση. [3] Ήταν εκδότης της εφημερίδα "Σημαία"[4] στην Καβάλα και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του σωματείου «Η ευδαιμονία» το 1908.[5]
Πολιτική σταδιοδρομία

Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Δράμας στις εκλογές του 1920 (Αναθεωρητική Βουλή) και με το Αγροτικό Εργατικό Κόμμα (ΑΕΚ) εξελέγη βουλευτής Βερροίας (Κατερίνης-Βεροίας-Ναούσης) στις εκλογές του 1933.[6] Έπειτα από την καταστροφή του Καταφυγίου από τους ναζί το 1943 ο Στέργιος Ζορμπάς ίδρυσε τον συνοικισμό Καταφυγιωτών στην Κατερίνη, μεριμνώντας για την αποκατάσταση των πυροπαθών [3] και στο κέντρο του συνοικισμού ανεγέρθηκε αργότερα και προτομή του.[2] Είχε έναν ακόμα αδερφό, τον Γιάννη, σύζυγο της Ζαφειρώς Μοσχίδου (από την Καβάλα) και μία αδερφή, τη Φρόσω, που παντρεύτηκε τον Φιγγά.[2] Σύζυγoς του Αστερίου ήταν η Ελένη Ζουρμπά.[7]

Στις εκλογές του 1946 ο Ζορμπάς ήταν υποψήφιος βουλευτής Θεσσαλονίκης με το συνδυασμό της Εθνικής Πολιτικής Ενώσεως (Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα) αλλά δεν εξελέγη, συγκεντρώνοντας 1.333 ψήφους[8]. Στις εκλογές του 1952 ο Αστέριος Ζουρμπάς ήταν υποψήφιος βουλευτής Πιερίας με τον Ελληνικό Συναγερμό μαζί με τους Κωνσταντίνο Παπαγεωργίου και Αλέξανδρο Δεληγιαννίδη[9].
Τελευταία χρόνια και θάνατος

Πέθανε στη Θεσσαλονίκη στις 20 Φεβρουαρίου 1957 και κηδεύτηκε την επομένη από τον Ιερό Ναό Γρηγορίου Παλαμά.[7] Το όνομα του Αστερίου (Στέργιου) Ζορμπά έχει δοθεί σε δρόμο της Κατερίνης.


Σημειώσεις και παραπομπές

Αστέριος Ζουρμπάς.
Αλέκου Τσούφλια, Ο Αλέξης Ζορμπάς κατάγεται από το Καταφύγι, Μαρτυρίες και ντοκουμέντα αδιάψευστα, Ολύμπιο Βήμα, φύλλο 13-4-1983, σελ. 3.
Αστέριος Ζορμπάς, Μακεδονικός Αγών, 25-4-1965, σελ. 1.
Επιτροπή Ποντιακών Μελετών
Ο καπνεργατικός συνδικαλισμός στην Καβάλα
δικτυακός τόπος της Βουλής των Ελλήνων, Μητρώο Πληρεξουσίων, Γερουσιαστών και Βουλευτών 1822-1935, σελ. 108 (αρ. 494), αρχείο σε μορφή .pdf, ανάκτηση 5-8-2013.
Μακεδονία, 21-2-1957, σελ. 3.
Εκλογές 1946- Όλοι οι πολιτευτές, Αέρα, ανάκτηση 5-8-2013.
Σε άρθρο της εφημερίδας "Εμπρός" αναφέρονται εσφαλμένα τα τρία ονόματα των βουλευτών Ζουρμπά, Παπαγεωργίου και Δεληγιαννίδη ως εκλεγέντων στην Πιερία. "Ποία θα είναι η σύνθεσις της νέας Βουλής", Εμπρός, 18/11/1952, σελ.6. Ωστόσο, σύμφωνα με τα αποτελέσματα και τις έδρες που αναφέρονται στην εφημερίδα "Ελευθερία" ("Οι κατά περιφερείας και κατά κόμματα εκλεγέντες βουλευταί", φ. 18/11/1952, σελ. 1), οι 3 έδρες της Πιερίας κερδήθηκαν από την ΕΠΕΚ και όχι από τον Ελληνικό Συναγερμό: βουλευτές Πιερίας εξελέγησαν οι Δημήτριος Δημάδης, Κωνσταντίνος Δημόπουλος και Ελευθέριος Ελευθεριάδης.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News