ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Αργυρής Μπαρής γεννήθηκε στο παλιοκαστρο Χαλκιδικής το 1930 που βρίσκεται προ του Πολυγύρου . Είναι ένα πολύ μικρό χωριό , και τα χρονιά της κατοχής στην περιοχή του , έδρευε ο παράνομος μηχανισμός του ΚΚΕ και του ΕΑΜ που ήταν η ψυχή της αντίστασης .

Έτσι τόσο ο ίδιος όσο και όλη η οικογένεια του πήρε ενεργό μέρος στην εθνική αντίσταση . Πως άλλωστε θα μπορούσε να γίνει αλλιώς αφού ο πατέρας του ήταν αναγνωρισμένος Μακεδονομάχος ; Ο μεγάλος αδελφός του γραμματέας του ΕΑΜ , ο άλλος καπετάνιος του ΕΛΑΣ και ο ίδιος σύνδεσμος και διακινητής διαφωτιστικού υλικού . Την εποχή αυτή γνωρίζει τον Τριαντάφυλλο Πέτα , τον γνωστό συγγραφεα και ποιητή , που είχε ως παράνομος του ΕΑΜ το ψευδώνυμο «Κλεάνθης» άνθρωπο που εντυπωσίαζε και γοήτευε . Και για επιβεβαίωση η ομολογία του ποιητή Πεντζικη που τον χαρακτήριζε καλό γνωστή του Μαρξισμού , που μάλιστα τον εμυησε στο Μαρξισμό . Αυτός πρώτος τον μίλησε για την ποίηση και την λογοτεχνία .

Αργότερα στα χρονιά του εμφυλίου σύνδεσμος και πάλι , πιάστηκε και βασανίστηκε αγρία και με τον νομό 509 καταδικάστηκε σε θάνατο παμψηφεί .

Στο Επταπύργιο , που φυλακίστηκε περιμένοντας την εκτέλεση , γνώρισε τα ωραία παιδιά της ΕΠΟΝ Θεσσαλονίκης μεταξύ των οποίων και τον Μανόλη Αναγνωστάκη .

Μανόλη
Ψήλωσες πολύ
Άγγιξες τ' όνειρό μου
Μη μιλάς
Αυτό μου φτάνει.
Από τις "Ροές" μου
Αργύρης Μπαρής

Σημείωση: Ο Μανόλης αξίωσε να παραλείψω το Αναγνωστάκης επίμονα και αυτό έκανα.

Το γιατί, είναι για τον Μανόλη αυτονόητο. (27/06/2005)

Με τον Μανόλη έζησε στο ίδιο τρίπατο κρεβάτι . Σ’αυτόν μαθήτευσε . Ο Μανόλης ανοιχτό από τότε μυαλό , αμφισβητούσε το Σοσιαλιστικό Ρεαλισμό και αναφέρονταν συχνά στο Λουκατς , τον ELIOT , τον Σεφέρη .

Τότε ήταν που ο Μπαρης άρχισε να σκαρώνει τα πρώτα ποιήματα του . Η συνεχεία είναι γνωστή διάβαζε πολύ και κάπου – κάπου έγραφε .

Το 1976 εξέδωσε τις «ΜΝΗΜΕΣ» , το 1980 τις «ΡΙΖΕΣ» , το 1985 το «ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟΝ ΚΑΘΡΕΠΤΗ» το 2004 τις «ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΕΣ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ» και το 2007 το «Οράματα στους Δρόμους».

Μετά την αποφυλάκιση του και την επιστροφή από την Μακρόνησο , ενταγμένος στην ΕΔΑ δημοσίευσε αρκετά άρθρα στην «ΑΥΓΗ» . Ιδρυτικό μέλος και στέλεχος των ΛΑΜΠΡΑΚΙΔΩΝ μαζί με μια ομάδα φιλών (Μυρσίνη , Κομψοπουλο , Κερμανιδη ) ιδρύσαν το «ΛΑΪΚΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ» Έτσι το ονόμασαν . Σ¨αυτό για πρώτη φορά μετά τον εμφύλιο έγινε κουβέντα για το Σοσιαλισμό , το διαλεκτικό υλισμό , τον Μαρξ γι αυτό και με δικαστική απόφαση απαγορεύτικε .

ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ 9-1-2008


Στο χωριό μου οι πέτρες
μιλούν με την φωνή του πεθαμένου παππού μου
Συχνά όταν τις πατώ αιμορραγούν
σαν τις ροζιασμένες πατούσες του .
Στο χωριό μου
εκτός από τα ρυάκια
τα λαγκαδιά
τα πουλιά
τα βουνά
που μιλούν με τη φωνή του Θεού
Όλα τ’ άλλα και κύρια οι άνθρωποι
σιωπούν ή σιγοκλαίνε .

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License