> Αρχέλαος Αντώναρος

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Αρχέλαος Αντώναρος του Ευαγγέλου, (1921-1998) ήταν από τους σημαντικότερους Έλληνες γελοιογράφους, γνωστός ως Αρχέλαος.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη τον Φεβρουάριο του 1921. Έκανε τριετείς σπουδές φιλολογίας στη Φιλοσοφική Σχολή στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Από πολύ νωρίς εκμεταλλεύτηκε το έμφυτο ταλέντο του στη σκιτσογραφία. Άρχισε ν΄ ασχολείται μ΄ αυτό το 1936 συνεργαζόμενος αρχικά με την εφημερίδα "Μακεδονία". Στη συνέχεια ερχόμενος στην Αθήνα συνέχισε με εντονότερο ρυθμό συνεργαζόμενος με πολλές εφημερίδες και περιοδικά ("Θησαυρός", "Ρομάντζο", "Φαντάζιο", "Πάνθεον" κ.λπ.), καθιστώντας το ταλέντο του βιοποριστικό.
Ιστορικές έμειναν οι γελοιογραφίες του στο περιοδικό "Θησαυρός" με τη "Χοντρή και τον Ζαχαρία", ή εκείνες με τους "Βαρελοφρόνους" και τους "τροχονόμους" που άφησαν εποχή. Παράλληλα ασχολήθηκε και με την πολιτική και καλλιτεχνική γελοιογραφία παρουσιάζοντας πολιτικούς και καλλιτέχνες με τα πιο έντονα χαρακτηριστικά τους. Στο ταλέντο του αυτό ήταν αμφίχειρας, μπορούσε δηλαδή την ίδια εικόνα να παρουσιάσει ταυτόχρονα αντιτακτά.

Ο "Αρχέλαος" ήταν μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ). Μιλούσε επίσης ιταλικά και ήταν μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Καλλιθέας). Πέθανε το 1998. Παιδιά του Αρχέλαου είναι ο Μάνος και ο Ευάγγελος Αντώναρος, στο γραφείο Τύπου της Κυβέρνησης.

Πηγές

* "Who's Who 1979" σ.41

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

* Βίντεο με συνέντευξη του Αρχέλαου, εκπομπή Μονόγραμμα, αρχείο ΕΡΤ

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License