ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Απόστολος Βασιλείου (1801 - 1833), γνωστός και ως Αποστολάρας Μαδεμλής (ή Μαδεμοχωρίτης) ήταν οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από το Γομάτι Χαλκιδικής.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Αποστολάρας Βασιλείου γεννήθηκε το 1801 στο Γομάτι Χαλκιδικής. Κατάγονταν από αρχοντική οικογένεια του Γοματίου. Με το ξέσπασμα της επανάστασης του 1821 συμμετείχε στο στρατιωτικό σώμα του Εμμανουήλ Παπά στις επιχειρήσεις της Χαλκιδικής, ως επικεφαλής ανδρών από τα Μαδεμοχώρια. Μετά την καταστροφή της Κασσάνδρας κατέφυγε στη Σκόπελο. Στη Σκόπελο είχε εξέχουσα θέση στην εκεί παροικία των Μακεδόνων. Από τη Σκόπελο, ο Αποστολάρας Βασιλείου μαζί με τον Κωνσταντίνο Δουμπιώτη και άλλους Χαλκιδικιώτες αγωνιστές τέθηκαν υπό τη γενική ηγεσία του Αναστάσιου Καρατάσου και με την ναυτική αρωγή των Σποραδιτών καπεταναίων συνέδραμαν σε διάφορες μάχες στη Στερεά Ελλάδα. Συμμετείχε έτσι στις μάχες στα Βρυσάκια Χαλκίδας το 1822 και στο Τρίκερι το 1823. Το Δεκέμβριο του 1824 μαζί με τον Αν. Καρατάσο και τον Κ. Δουμπιώτη μετέβησαν στην Αθήνα, όπου συμμετείχαν στον Ελληνικό εμφύλιο πόλεμο, στο πλευρό των Ρουμελιωτών. Ο στρατηγός Ιωάννης Μακρυγιάννης αναφέρει στα απομνημονεύματά του:

"...Φέραμε και τους άλλους καπεταναίους εκεί, του Καρατάσιου, κι αυτοίνοι ήταν πρόθυμοι όλοι οι αθάνατοι, Ντουπιώτης, Πηνειός, Βελέτζας, Αποστολάκης, Ζαρμπάς."

Το 1825 συμετείχε στις μεγάλες μάχες κατά του Ιμπραήμ στο Νεόκαστρο και στο Σχοινόλακκα, στην Πελοπόννησο. Στα τέλη του ίδιου έτους, τίθεται επικεφαλής σώματος 114 ανδρών και μαζί με τα σώματα των Αν. Καρατάσου, Αγγελή Γάτσου και Κ. Δουμπιώτη ανέλαβαν τη διαφύλαξη της Ύδρας από πιθανή επίθεση του Ιμπραήμ. Το Μάρτιο του 1826 έστειλε ευχαριστήρια επιστολή στον Ιωάννη Κωλέττη και μετέπειτα συμμετείχε στη μάχη της Αταλάντης.

Το 1828 κατοικούσε στη Σκόπελο αλλά με την έλευση του Ιωάννη Καποδίστρια κλήθηκε να συμμετάσχει στη διοργάνωση του νέου τακτικού Ελληνικού στρατού. Το 1829 του ανατίθεται η διοίκηση του 16ου τάγματος (ένα από τα πρώτα 20 νεοσύστατα τάγματα) της Ελλάδος.

Ο Αποστολάρας Βασιλείου τιμήθηκε με τον βαθμό του ταγματάρχη πεζικού και του χιλιάρχου (1832) στον νεοσύστατο Ελληνικό στρατό.


Το 1833 συμμετέχει με την πλευρά του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη στο κίνημα κατά της αντιβασιλείας. Συλλαμβάνεται και φυλακίζεται μαζί με τον αρχιστράτηγο στις φυλακές του Ναυπλίου, όπου και πεθαίνει τον χειμώνα της ίδιας χρονιάς. Ο Μακρυγιάννης αναφέρει στα απομνημονεύματά του:

"...Τέλος πάντων με τέτοιες δικαιοσύνες ήθελαν να κόψουν τους πρωταγωνιστάς ως κακούργους, τον Κολοκοτρώνη, τον Κολιόπουλον, το Κριτζώτη, τον Τζαβέλα, τον Γρίβα, τον Μαμούρη, τον Ρούκη, τον Ντουπιώτη, τον Αποστολάρα, τον Μήλιον."


Το 1865 η σύζυγός του Μαρία υπέβαλε στην επιτροπή χορήγησης συντάξεων αίτημα για την αποκατάσταση της μνήμης του συζύγου της.

Αναφορές

* Ιστολόγιο Δουμπιά, ιστορικά θέματα
* Ιστολόγιο Δουμπιά, Σφραγίδα οπλαρχηγού Αποστολάρα Βασιλείου
* περιοδικό Παγχαλκιδικός Λόγος, Απρίλιος-Μάιος 2010

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License