> Απολλώνιος ο Κιτιεύς

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Απολλώνιος ήταν αρχαίος Έλληνας ιατρός (γ. 60 π.Χ.), από το Κίτιο της Κύπρου. Σπούδασε ιατρική στην Αλεξάνδρεια ή κατά μια άλλη εκδοχή στο Κίτιο[1] μολονότι δεν είναι σαφές αν μια ιατρική σχολή υπήρχαν εκείνη την εποχή[2].

Ιστορικό

Η φήμη του διαδόθηκε σε όλο τον αρχαίο Ελληνικό κόσμο, και ήταν ο σημαντικότερος όλων των Κυπρίων ιατρών[3]. Η ιατρική γνώμη του Απολλώνιου θεωρήθηκε έγκυρη και αυθεντική σύμφωνα με τον Ηροδιανό. Σημαντικές προσωπικότητες, όπως Στράβων, ο Κικέρων και ο Διοσκουρίδης έχουν γράψει θετικά σχόλια για τον Απολλώνιο[4] [5] .
Συγγραφικό έργο

Ο Απολλώνιος έγραψε αρκετά βιβλία για τα φάρμακα [6] , αλλά το πιο σημαντικό, και αυτό που διασώθηκε, είναι το περί άρθρων που είναι μια σπουδή για τη διδασκαλία του Ιπποκράτη , ο βιβλίο αυτό γράφτηκε στην Κύπρο. Ένα αντίγραφο του έργου αυτού βρέθηκε στη βιβλιοθήκη του βυζαντινού γιατρού Νικήτα, και τώρα φυλάσσεται στη Φλωρεντία. Το βιβλίο γράφτηκε υπό την αιγίδα του βασιλιά Πτολεμαίου (81-58 π.Χ.). Το βιβλίο είναι χωρισμένο σε τρία τμήματα και γραμμένο κάθε τμήμα σε διαφορετική εποχή. Κάθε μέρος εξετάζει διαφορετικά μέρη του σώματος ενώ περιέχει και ζωγραφισμένες εικόνες. Το πρώτο μέρος είχε 30 εικόνες, πιστεύεται ότι είχε να αντιγράψει κάποιο βιβλίο του Ιπποράτη[7].

Πιστεύεται ότι είχε γράψει βιβλίο για την επιληψία , αλλά δεν διασώθηκε.[8]. Ο Ηροδίων αναφέρει ότι ο Απολλώνιος έγραψε συνολικά 21 βιβλία. Ένα από αυτά μιλούσε για τις αρνητικές συνέπειες ου οινοπνεύματος και την αλλαγή της φωνής που παράγεται από τη μέθη. Κάποιο άλλο βιβλίο μιλούσε για γενική θεραπεία.
Η σύγχρονη κληρονομιά

Κείμενα του Απολλώνιου χρησιμοποιούνται σήμερα από σπουδαστές της ιατρικής. Ο Δήμος Λάρνακας έχει δώσει το όνομά του σε δρόμο, και πιο πρόσφατα, αφιέρωσε ένα άγαλμα σε κεντρική πλατεία της πόλης. Τα χειροποίητα ζωγραφισμένα σχέδια του Απολλώνιου από τα βιβλία του στις αρθρώσεις έχουν εκτεθεί σε διάφορες ιατρικές και ιστορικές εκθέσεις. Η Λαυρεντιανή βιβλιοθήκη της Φλωρεντίας, όπου φυλάσσεται το αρχικό χειρόγραφο έχει συμφωνήσει να επιτρέπει την απομάκρυνση του χειρόγραφου για εκθέσεις , μόνο σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις.
Παραπομπές

Strabon, Geographia, 14,6.3
Kypros Chrysanthis. From the History of Cypriot Medicine, Nicosia 1983
Loukaides Th. Medicine in ancient Cyprus, The Cyprus Medical Journal, vol VI (3-4)p974-976
Cicero, Pro domo suo, pro Flacco, pro Sextino, B 20
Herodiani, Glossaria-Hippocratis, ed Klein
Νεοκλής Κυριαζής, Κυπριακά χρονικά vol. B 1923 p177-183
Apollonios of Kition, Peri Arthron, p. 23, ed. Schone
Gaelii Aureliani Chron. Libr 1.4, Meurs

 Εγκυκλοπαίδεια Ιατρικής

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License