> Άνθιμος Γαλάνης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.


Ο Άνθιμος Γαλάνης ή παπά Άνθιμος, (γεννήθηκε ως Παντελής Γαλάνης, Κωσταράζι Καστοριάς 1879, 27 Ιουλίου 1943) ήταν Έλληνας κληρικός από το Παλιό Κωσταράζι Καστοριάς, εθνομάρτυρας και εφημέριος του Ιερού Ναού Της Γέννησης Της Θεοτόκου στο Παλιό Κωσταράζι.

Βιογραφικά στοιχεία
Πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε το 1879 στο χωριό Παλιό Κωσταράζι στην Καστοριά. Το πραγματικό του όνομα ήταν Παντελής Γαλάνης, ήταν παντρεμένος και πατέρας τριών αγοριών. Χειροτονήθηκε ιερέας το 1934 από τον Μητροπολίτη Καστοριάς Νικηφόρο ο οποίος και του έδωσε το όνομα Άνθιμος προς τιμή του Κωσταραζινού εθνομάρτυρα αρχιμανδρίτη Άνθιμου Γιοβανόπουλου.


Σύλληψη και εκτέλεση

Στις 26 Ιουλίου 1943, στο χωριό είχαν καταλύσει Έλληνες αντιστασιακοί. Την επόμενη μέρα, όταν το αντάρτικο σώμα είχε αποχωρήσει από το χωριό, κατέφτασε γερμανικό απόσπασμα, έπειτα από πληροφορίες που είχαν ότι στον οικισμό υπήρχαν αντάρτες. Κατευθύνθηκαν προς τον ιερέα του χωριού παπά Άνθμιμο, τον οποίο κατηγόρησαν ότι ξεσήκωνε τους κατοίκους του χωριού εναντίον των δυνάμεων κατοχής. Ο ίδιος παρόλα αυτά, δεν το αρνήθηκε. Οι Γερμανοί επέμεναν να τους επιβεβαιώσει εάν μέσα στον οικισμό υπήρχαν αντάρτες, αλλά εκείνος αρνούνταν να τους δώσει κάποια πληροφορία, για να μην προδώσει τους αντιστασιακούς. Παρά την προτροπή των Γερμανών στρατιωτών να τους πει την αλήθεια που είχαν ήδη επιβεβαιώσει και να τον αφήσουν ελεύθερο, ο ιερέας ήταν ανένδοτος. Τελικά οι Γερμανοί, αφού τον βασανίζουν, τον εκτελούν και θάβουν πρόχειρα την σωρό του κάτω από πέτρινες πλάκες.
Πηγές

Αρχείο Ιεράς Συνόδου, Φάκελος Εθνομαρτύρων Κληρικών, Έκθεση, υπ' αριθ. εμπ. πρωτ. 7/24.5.1944 του Μητροπολίτου Φλωρίνης Βασιλείου προς τον Αρχιεπίσκοπο Δαμασκηνό.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License