ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Άγγελος Γιαλλινάς (Κέρκυρα, 1857 – Κέρκυρα, 1939) ήταν επτανήσιος ζωγράφος, που έγινε γνωστός κυρίως για τις υδατογραφίες του.

Άγγελος Γιαλλινάς

Βιογραφικά στοιχεία

Από το 1872 έως το 1875 παρακολούθησε μαθήματα ζωγραφικής στην Καλλιτεχνική Σχολή της Κέρκυρας με δάσκαλο τον Χαράλαμπο Παχή. Συνέχισε κατόπιν τις σπουδές του στην Βενετία, την Νεάπολη και την Ρώμη. Στην Ιταλία έλαβε την απόφαση να στραφεί προς την υδατογραφία.

Επέστρεψε στην Κέρκυρα το 1878 για να ασχοληθεί αποκλειστικά με την υδατογραφία τοπίων και να κερδίσει διεθνή αναγνώριση για το ταλέντο του σ' αυτό το είδος της ζωγραφικής. Συμμετείχε σε πανελλήνιες εκθέσεις στην Αθήνα και την διετία 1891–1892 έργα του παρουσιάστηκαν σε έκθεση στο Λονδίνο. Ήδη αναγνωρισμένος, πραγματοποίησε προσωπική έκθεση στην αίθουσα Geo της Αθήνας το 1918. Το 1974, η Εθνική Πινακοθήκη της Ελλάδας, τον τίμησε με μεγάλη αναδρομική έκθεση υδατογραφιών του.

Οι ρομαντικές τοπιογραφίες του Γιαλλινά διακρίνονται για την διάχυτη διαβάθμιση του χρώματος και την τέλεια απόδοση χαρακτηριστικών λεπτομερειών, χωρίς εντούτοις να πρόκειται για φωτογραφικές απεικονίσεις. Ο Γιαλλινάς δημιούργησε έτσι μία μοναδική στο είδος της σχολή που ξεφεύγει από την Επτανησιακή Σχολή και προσεγγίζει περισσότερο τον ακαδημαϊσμό της Σχολής του Μονάχου.

Το σπίτι του στην πάνω πλατεία της Κέρκυρας έχει μετατραπεί σε πινακοθήκη, ενώ έχει συγκροτηθεί ίδρυμα για την διαχείρισή της, την ανάδειξη και την προβολή του έργου του. Τον Σεπτέμβριο του 2010 διαπιστώθηκε πως άγνωστοι αφαίρεσαν από εκεί άγνωστο αριθμό πινάκων του Κερκυραίου ζωγράφου.[1]
ληξιαρχική πράξη τέκνου του Άγγελου Γιαλλινά

Benitses Corfu, Corfu and Pontikonisi,

Άγγελος Γιαλλινάς

Παραπομπές

↑ Εκλεψαν πίνακες του Γιαλλινά, Έθνος, Σεπτ. 2010

Πηγές

openarchives.gr (PDF) Έλληνες καλλιτέχναι: Άγγελος Γιαλλινάς, περιοδικό Εστία

Ζωγράφοι

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License