- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.



Ο Άγγελος Αντωνόπουλος του Διονυσίου, είναι Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης.

Βίος

Γεννήθηκε στις 16 Ιανουαρίου του 1932 στον Πειραιά , όπου είχε εγκατασταθεί η οικογένεια του. Κατάγεται από οικογένεια της Πάτρας. Σπούδασε στη δραματική σχολή του Θεάτρου Tέχνης με δάσκαλο τον Κάρολο Κουν. Πολλά χρόνια δάσκαλος και ο ίδιος. Ως ηθοποιός υπηρέτησε όλα τα είδη του θεάτρου. H δραστηριότητά του είναι μεγάλη επίσης στον κινηματογράφο και στην τηλεόραση. Συμμετείχε σε πολλά θεατρικά έργα μεταξύ των οποίων στα: "Ιούλιος Καίσαρ" (του Σαίξπηρ), "Η άνοδος του Αρτούρου Ούι" (του Μπρεχτ), "Έρωτες των τεσσάρων Συνταγματαρχών" (του Ουστίνοφ), "Ο Γλάρος" (του Τσέχωφ), "Τοβάριτς" (του Ζακ Ντε Βαλ) κ.ά. Πρωταγωνίστησε στο τηλεοπτικό σίριαλ Άγνωστος Πόλεμος (του Ν. Φώσκολου) μαζί με τον Νίκο Παπαχρήστο, και στο Οι Πανθέοι (του Τ. Αθανασιάδη) καθώς και σε πολλές ελληνικές ταινίες. Τελευταία του τηλεοπτική εμφάνιση στα Παιδιά της Νιόβης το 2004. Έπαιξε στο θέατρο τον Μαρξ το 2007. Έχει γράψει το μυθιστόρημα Οι επιβάτες του φεγγαριού (Εκδόσεις Αιώρα, 2006) και την ποιητική συλλογή Αφύλακτη Διάβαση (Εκδόσεις Αιώρα, 2011).

Ο Άγγελος Αντωνόπουλος ομιλεί αγγλικά και γαλλικά και είναι μόνιμος κάτοικος Αθηνών (Ψυχικό).


Φιλμογραφία

Το χώμα βάφτηκε κόκκινο (1964) .... Κώτσος
Ένας μεγάλος έρωτας (1964)
Εγωισμός (1964) .... Νίκος, μηχανικός αυτοκινήτων
Το δόλωμα (1964) .... Modus operandi - υπεύθυνος αρχείου αστυνομίας
Δεσποινίς διευθυντής (1964) .... Μακράκης
Η δε γυνή να φοβήται τον άνδρα (1965) .... αστυνομικός
Το νησί της Αφροδίτης (1965) ....
Ο παρθένος (1966)
Κοινωνία ώρα μηδέν (1966)... Πολιάτσης, διευθυντής αεροπορικής εταιρίας
Κατηγορώ τους ανθρώπους (1966) .... Αλέξης Πλατωνίδης
Ο ζεστός μήνας Αύγουστος (1966)
Εκδρομή (1966) .... Κώστας
Κοντσέρτο για πολυβόλα (1967)
Οι σφαίρες δεν γυρίζουν πίσω (1967) .... Στάθης
Θύελλα στο σπίτι των ανέμων (1968)
Παρένθεση (1968)
Πεθαίνω κάθε ξημέρωμα (1969)
Ο μικρός δραπέτης (1969) .... Βασίλης
Η δασκάλα με τα ξανθά μαλλιά (1969) .... Άγγελος
Πανικός (1969)... Μάρκος Μαράς
Ορατότης Μηδέν (1970)... πλοίαρχος εμπορικού ναυτικού
Μια γυναίκα στην αντίσταση (1970) .... Χανς
Εγώ ρεζίλεψα τον Χίτλερ (1970) ... Γερμανός αξιωματικός
Σ' αγαπώ (1971) .... Δημήτρης Βανάς
Παπαφλέσσας (1971)
Αναζήτησις (1972) .... Θάνος Βεργής
Ζήτημα ζωής και θανάτου (1973) ....Αλεξανδρής
Οι γενναίοι πεθαίνουν δυο φορές (1973) .... Νικηφόρος Αυγέρης / Χάρης
Πονηρό θηλυκό, κατεργάρα γυναίκα (1980) .... Αλέξης Αλεξάνδρου
Ο άνθρωπος με το γαρίφαλο (1980) .... Τομ, πράκτορας της CIA στην Ελλάδα, το 1951
Ο άγιος Πρεβέζης και η παπαδιά (1982)
Αλεξάνδρεια (2001) .... πατέρας Έλενας

Αναφορές


Πηγές

"Who's Who 1979" σ.42

Εξωτερικές συνδέσεις

Άγγελος Αντωνόπουλος (Αρχείο ντοκιμαντέρ της Ε.Ρ.Τ.)

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License