> Ανδρέας Μακρής

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ανδρέας Μακρής (7 Μαρτίου 1930, Θεσσαλονίκη - 3 Φεβρουαρίου 2005, Μέριλαντ) ήταν διακεκριμένος Ελληνοαμερικάνος συνθέτης και βιολιστής.

Καριέρα

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο της Ελλάδας και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία και στην Αμερική. Υπήρξε συνθέτης της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας στην Ουάσιγκτον υπό τον διάσημο μαέστρο Ροστροπόβιτς και έργα του έχουν παρουσιαστεί στο «Κέντρο Τεχνών Κένεντι» της αμερικανικής πρωτεύουσας και σε πολλές άλλες πόλεις της Αμερικής και του υπόλοιπου κόσμου.

Συνέθεσε περίπου 100 έργα για ορχήστρα, σύνολα μουσικής δωματίου, σόλο όργανα, συμπεριλαμβανομένου του Φεστιβάλ Αιγαίου «Overture», όπου η σύνθεση του στη συναυλία του Άλμπερτ Βέιντερ (Albert Bader) των USAF, έγινε ένα δημοφιλές κομμάτι με τις αμερικανικές μπάντες.

Ήταν μέλος του τμήματος των πρώτων βιολιών της Εθνικής Συμφωνικής Ορχήστρας των Ηνωμένων Πολιτειών για 28 χρόνια. Στο παρελθόν κατείχε θέσεις στη Συμφωνική Ορχήστρα του Ντάλας και την Συμφωνική Ορχήστρα του Σεντ Λούις.Οι συνθέσεις του έχουν παρουσιαστεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Νότια Αμερική, τον Καναδά, την Ευρώπη, τη Ρωσία και την Ιαπωνία .

Πέθανε στις 3 Φεβρουαρίου του 2005 στο σπίτι του στο Σίλβερ Σπρινγκς (Silver Spring) της πολιτείας του Μέριλαντ. Η κληρονομιά του συνεχίζεται μέσα από το έργο του Ιδρύματος Μακρή.

Βραβεύσεις

Στα βραβεία που έλαβε συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

Damroch Grant
National Endowment for the Arts Grant
Martha Baird Rockefeller Award
ASCAP
Υποτροφία Fulbright

Παραπομπές

Μακρής

Μακρής Ανδρέας
Μακρής Βασίλης
Μακρής Δημήτριος
Μακρής Διονύσης
Μακρής Θεόδωρος
Μακρής Κίτσος
Μακρής Κωνσταντίνος
Μακρής Κώστας
Μακρής Μέμος
Μακρής Νικόλαος
Μακρής Νικόλαος (ευεργέτης)
Μακρής Ορέστης
Μακρής Σόλων
Μακρής Σπυρίδων

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License