> Ανδρέας Αναγνωστάκης

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Ανδρέας Αναγνωστάκης ήταν Έλληνας επιστήμονας και καθηγητής πανεπιστημίου του 19ου αιώνα. Στον οφθαλμιατρικό τομέα επινόησε απλό οφθαλμοσκόπιο και συντέλεσε στην διάδοση της διαγνωστικής αυτής μεθόδου.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Κρήτη το 1826. Σπούδασε ιατρική πρώτα στην Αθήνα και κατόπιν στην Βιέννη, Βερολίνο και στο Παρίσι. Εξειδικεύτηκε στον οφθαλμιατρικό τομέα με διατριβές στο Παρίσι και Λονδίνο. Εκεί επινόησε οφθαλμοσκόπιο, το οποίο ήταν και το πιο απλό και εύχρηστο της εποχής του, και με αυτή την εφεύρεση, μια από τις σημαντικότερες ιατρικές εφευρέσεις της εποχής του, συντέλεσε στην διάδοση της διαγνωστικής μεθόδου.

Επέστρεψε στην Αθήνα το 1854 και διορίστηκε διευθυντής του Οφθαλμιατρείου και καθηγητής της οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο.

Συγγράμματα

* Ήταν τακτικός συνεργάτης του περιοδικού «Annales d'oculistique» που εκδίδονταν στις Βρυξέλλες
* Έγραψε επίσης διάφορες επιστημονικές εργασίες στα Ελληνικά και Γαλλικά.
* Από το 1858 ως το 1860 εξέδιδε μαζί με τον Θεόδωρο Αφεντούλη την «ιατρική Εφημερίδα» που δημοσιευόταν στην Αθήνα.

Πηγές

* Μαρτίνος Βρετός (1866). Εθνικόν ημερολόγιον. Εν Αθήναις: Παρά τω Κ. Δραγούμη εκδότη της Πανδώρας. http://xantho.lis.upatras.gr/pleias/index.php/vretou/issue/view/2799. Ανακτήθηκε την 5 Απριλίου 2010.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License