ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

H Αναστασία Μουτσάτσου είναι Ελληνίδα, τραγουδίστρια και στιχουργός.

Πρώτα Χρόνια – Οικογένεια

H Αναστασία Μουτσάτσου γεννήθηκε στις 14 Μαρτίου του 1961 στα Βελανίδια Λακωνίας του νομού Λακωνίας. Στο μικρό αυτό χωριό, κοντά στην θάλασσα, μεγάλωσε και έμαθε τα παραδοσιακά τραγούδια ακούγοντάς τα από τη μητέρα της. Σε ηλικία 15 ετών, εγκαταστάθηκε με την οικογένειά της στον Πειραιά.
Σπουδές

Τελειώνοντας το σχολείο φοίτησε στο Ωδείο που λειτουργούσε ο Κώστας Κλάβας παίρνοντας μαθήματα κιθάρας και φωνητικής. Με το τραγούδι άρχισε να ασχολείται μέσα από γκρουπάκια που έφτιαχνε με τους φίλους της.
Έργο

Επαγγελματικά άρχισε να τραγουδά το 1982, δίπλα στην Γλυκερία. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με τους: "Λαθρεπιβάτες", Παντελής Θαλασσινός, Γιάννης Νικολάου, Βασίλης Καζούλης και την Αθηναϊκή Κομπανία.


Women of the World 

Εργογραφία – δισκογραφία

Το 1992 μπήκε στην δισκογραφία με τα "Κύμματα - Κρύσταλλα" έναν δίσκο με παραδοσιακά αιγαιοπελαγίτικα τραγούδια.

Δυο χρόνια αργότερα, το 1994, συνεργάστηκε με τους: Γιώργος Ανδρέου, Νίκος Πορτοκάλογλου και Μανώλης Γαλιάτσος στον δίσκο της "Μυστικά Σημάδια". Ο δίσκος αυτός, με τραγούδια όπως το "Λιμάνι", "Όλα τα δύσκολα", "Μυστικά Σημάδια" κ.ά., έτυχε πολύ θερμής υποδοχής από το κοινό και της έδωσε τη δική της θέση στον χώρο του έντεχνου τραγουδιού. Η δισκογραφική συνεργασία της με τον Γιώργο Ανδρέου και τον Νίκο Πορτοκάλογλου ήρθε μετά από τις ζωντανές εμφανίσεις της σε συναυλίες με τους δύο τραγουδοποιούς.

Το 1994 επίσης ακολουθούν οι συμμετοχές της στους δίσκους: "Ζωγραφιστά Τραγούδια" (Μιχάλης Κουμπιός), "Πορφυρά Καμπάγια" (Πέτρος Ταμπούρης και Θοδωρής Γκόνης), "Τόσα Αν" (Γιάννης Γερογιάννης) και "Τελευταίο Αντίο" (Διονύσης Τσακνής).

Το καλοκαίρι του 1994 επίσης, συνεργάζεται με την Χάρις Αλεξίου σε συναυλίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το χειμώνα του 1995 η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Γιώργος Νταλάρας εμφανίζονται μαζί στο "Παλλάς", αλλά και σε μια σειρά συναυλιών σε πόλεις της Ελλάδας και του εξωτερικού. Σε συναυλίες συνεργάστηκε επίσης ο Μανώλης Μητσιάς.

Ο επόμενος χειμώνας (1996) βρίσκει την Αναστασία Μουτσάτσου παρέα με τους: Παντελής Θαλασσινός, Γεράσιμος Ανδρεάτος και την Αθηνά Μόραλη, στα "13 Φεγγάρια" σ' ένα πρόγραμμα που γνώρισε πολύ μεγάλη επιτυχία και έδωσε μια άλλη διάσταση στη νυχτερινή διασκέδαση.

Τον Μάρτιο του 1996 κυκλοφορεί ο τρίτος της προσωπικός δίσκος, με τίτλο "Στους Άγιους Τόπους της Καρδιάς", σε μουσική: Παντελής Θαλασσινός και στίχοι:Ηλίας Κατσούλης, Μάνος Ελευθερίου, Λίτσα Μπεσκάκη και Φώτης Αγκουλές.

Το καλοκαίρι του 1997 ο Νίκος Ξυδάκης της προτείνει συνεργασία. Τραγουδά μαζί του σε συναυλίες ανά την Ελλάδα και συμμετέχει στις εμφανίσεις του το χειμώνα του 1998.

Ακολουθεί, τον Απρίλιο του 1998, η τέταρτη δισκογραφική της δουλειά "Γυάλινα Παλάτια", σε μουσική: Χρήστος Νικολόπουλος, και τη συμμετοχή των: Δήμητρα Γαλάνη, Παντελής Θαλασσινός, Λουδοβίκος των Ανωγείων, Πέτρος Αθανασίου, Γιάννη Γερογιάννης και Δάνης Κιριμκιρίδης. Στον δίσκο αυτό η Αναστασία Μουτσάτσου τραγουδά, για πρώτη φορά, δικούς της στίχους αλλά και των: Ηλίας Κατσούλης και Χριστίνα Κόκοτα.

Το καλοκαίρι του 1998 η Αναστασία Μουτσάτσου και ο συνθέτης Γιάννης Μαρκόπουλος συνεργάζεται σε μια σειρά συναυλιών, ερμηνεύοντας τραγούδια του συνθέτη. Παράλληλα κάνει προσωπικές συναυλίες, με την ορχήστρα της σ' όλη της Ελλάδα.

Τον Νοέμβριο του 1998 συμμετέχει στον δίσκο "Μεγάλος θυμός" του Βασίλη Δημητρίου για την ομότιτλη τηλεοπτική σειρά και το 1999 στον δίσκο "Ανίσχυρα ψεύδη" σε μουσική του Μάριου Στρόφαλη ερμηνεύοντας το τραγούδι των τίτλων της τηλεοπτικής σειράς.

Τον Φλεβάρη του 2000 κυκλοφορεί το CD "LIVE" στο οποίο πρώτη φορά η Αναστασία Μουτσάτσου συνεργάζεται με την Μαρίνα Σκιαδαρέση ερμηνεύοντας αγαπημένα τραγούδια από το χώρο της ελληνικής rock και έντεχνης σκηνής.

Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου (2000) η Αναστασία Μουτσάτσου μαζί με την Μαρίνα Σκιαδαρέση εμφανίζονται σε συναυλίες σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας.

Τον Νοέμβριο του 2000 ξεκινούν τις χειμερινές τους εμφανίσεις από την Θεσσαλονίκη (Υδρόγειος) και συνεχίζουν να εμφανίζονται στην Αθήνα (Μετρό) ενώ μέχρι και το Πάσχα του 2001 συνεχίζουν να εμφανίζονται σε διάφορα μέρη στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Το καλοκαίρι του 2001 η Αναστασία Μουτσάτσου και ο Νίκος Ζιώγαλας συνεργάζονται σε μια σειρά συναυλιών σε όλη την Ελλάδα ενώ τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς κυκλοφορεί η νέα της δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Κέρασμα» σε τραγούδια του Νίκου Ζιώγαλα. Τη δουλειά αυτή παρουσιάζουν μαζί στις εμφανίσεις τους σε μουσικές σκηνές και κλαμπ το χειμώνα και σε συναυλίες σε Ελλάδα και Κύπρο το καλοκαίρι του 2002 γνωρίζοντας μεγάλη επιτυχία.

Τον χειμώνα του 2002-2003 η Αναστασία Μουτσάτσου εμφανίζεται για μεγάλο διάστημα στη μουσική σκηνή RED στη Λευκωσία με μεγάλη επιτυχία και στη συνέχεια σε μικρούς χώρους σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας τραγούδια από όλο το φάσμα της ελληνικής δισκογραφίας. Παράλληλα συμμετέχει με δύο τραγούδια στην δισκογραφική δουλειά που έκανε ο Μιχάλης Νικολούδης με τίτλο «Γύρω μου κι Εντός» του οποίου βασικός ερμηνευτής είναι ο Γιάννης Χαρούλης πρωτοεμφανιζόμενος στην δισκογραφία.

Στα μέσα Οκτωβρίου του 2004 κυκλοφορεί ένα maxi single από την εταιρία Μετρό. Περιέχει τέσσερα τραγούδια σε στίχους δικούς της και μουσική των Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φίλιππος Πλιάτσικας και Δημήτρης Κοργιαλάς με τον τίτλο «Shopping Therapy».

Το φθινόπωρο του 2004 η Αναστασία Μουτσάτσου παίρνει μέρος στην θεατρική παράσταση «Μίκης Θεοδωράκης Μια ζωή Ελλάδα» σε σκηνοθεσία που έκανε ο Κοραής Δαμάτης, ενώ παράλληλα εμφανίζεται ξανά στα 13 Φεγγάρια ως το Πάσχα του 2005. Την άνοιξη της ίδια χρονιάς κυκλοφορεί ο δίσκος «Ώρες μου χρωματιστές» του Γιώργου Σταυριανού στον οποίο συμμετέχει με τέσσερα τραγούδια.

Τον Οκτώβριο του 2005 κυκλοφορεί το άλμπουμ συλλογή από το σύνολο της δισκογραφικής της πορείας το οποίο περιέχει και ένα καινούργιο τραγούδι σε στίχους δικούς της και μουσική που έκανε ο Δημήτρης Βύζας, με τίτλο «Μάγισσα Μοίρα», ενώ εμφανίζεται στη μουσική σκηνή Μετρό με τους: Νότης Μαυρουδής και Παναγιώτης Μάργαρης σε μια μουσική παράσταση πολύ διαφορετική από τις μέχρι τώρα παραστάσεις της. Εδώ η Αναστασία Μουτσάτσου βρίσκει την ευκαιρία να ξεδιπλώσει την εκφραστικότητά της, μέσα από σπουδαίες ερμηνείες τραγουδιών του Νότη Μαυρουδή διασκευασμένων από τον ίδιο και τον Παναγιώτη Μαργαρη αλλά και τραγουδιών που είχε συνθέσει ο Μάνος Χατζιδάκις.

Τον Απρίλιο του 2006 κυκλοφορεί από την Eros και το Corifeo ένας καινούργιος δίσκος με τίτλο «Magenta» που περιέχει τραγούδια των:Μιχάλης Νικολούδης και Μιχάλης Κουμπιός με έναν πρωτότυπο για τα ελληνικά ακούσματα ήχο αφού η ενορχήστρωση περιορίζεται σε τρία όργανα: κλασική κιθάρα που έπαιξε ο Βασίλης Ρακόπουλος, μπάσο ακουστικό που έπαιξε ο Πέτρος Βαρθακούρης και ούτι που έπαιξε ο Μιχάλης Νικολούδης, με τους οποίους ξεκινά η συνεργασία της ως γκρουπ «Magenta», το οποίο περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα. Η επιτυχημένη περιοδεία του γκρουπ ολοκληρώνεται με δυο συναυλίες στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με την συμμέτοχη που είχε και ο Παντελής Θαλασσινός, οι οποίες είχαν θερμή υποδοχή από το κοινό.

Ο χειμώνας του 2007-2008 βρίσκει την Αναστασία Μουτσάτσου στην μουσική σκηνή του «ΙΑΝΟΥ» παρέα με τους: Νότης Μαυρουδής και Παναγιώτης Μάργαρης σε μια αισθαντική μουσική παράσταση με τον τίτλο «Μια Νύχτα στους Αιώνες», που είναι και ο τίτλος του νέου τους δίσκου με τραγούδια του Νότη Μαυρουδή γνωστά και αγαπημένα, σε επανεκτέλεση από την φωνή της Αναστασίας Μουτσάτσου. Η μουσική αυτή παράσταση συνεχίστηκε το καλοκαίρι του 2008 με συναυλίες σε όλη την Ελλάδα.

Το 2009 η Αναστασία Μουτσάτσου, μαζί με τους: Νότης Μαυρουδής και Παναγιώτης Μάργαρης συνεχίζουν τις εμφανίσεις τους σε μουσικές σκηνές και συναυλίες σε όλη την Ελλάδα και την Κύπρο, καθώς και στην σκηνή του Μετρό σε μια παρασταση που έχει τον τίτλο «…συναντούν το Μάνο Χατζιδάκι», ενώ συμμετέχει επίσης ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας.

Η συνεργασία της με τον Νότη Μαυρουδή συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, παράλληλα με τις εμφανίσεις της σε μικρές και μεγάλες μουσικές σκηνές με το δικό της μουσικό σχήμα, όπου παρουσιάζει τραγούδια από την προσωπική της δισκογραφία, αλλά και πολλών γνωστών συνθετών.

Πηγές – Αναφορές:
Για την ίδια:

Αναστασία Μουτσάτσου [[1]], [[2]], [[3]], [[4]], [[5]],
Εξωτερικές συνδέσεις
Λοιπές πηγές - Εργογραφία:

Για πολλά από τα έργα της: [[6]], [[7]] και [[8]]

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License