ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Αλή Φαρμάκης ήταν αλβανός αγωνιστής πριν της Επαναστάσεως του 1821. Ήταν από τον Λάλα. Άκμασε πριν της επαναστάσεως. Η καταγωγή του ήταν από την παλιά και ισχυρή οικογένεια των Ισμαηλαίων.

Πολέμησε εναντίων των Τούρκων από κοινού μαζί με τον Κολοκοτρώνη. Οι πρόγονοί τους ήταν αδελφοπητοί. Κάλεσε τον Κολοκοτρώνη όταν ήταν εξόριστος στην Ζάκυνθο και του ζήτησε να τον βοηθήσει εναντίον του γιου του Αλή Πασά, Βελή. Ο Αλή Φαρμάκης λεηλατούσε τη Γορτυνία από τον πύργο του, τον οποίο είχε κτίσει στο χωριό Μοναστηράκι. Στην θέση αυτή είχε εγκατασταθεί προ καιρού, αφού είχε αρπάξει τις πέριξ ιδιοκτησίες.

Όταν το 1807 ο γιος του Αλή Πασά, Βελής, ανέλαβε την διοίκηση της Πελοποννήσου, οι Έλληνες κατέδωσαν τις πράξεις του Φαρμάκη και ζήτησαν την εξόντωσή του. Το 1808 ο Βελή πασάς αποφάσισε να τον εξοντώσει, όταν ένας συγγενής του Φαρμάκη σκότωσε έναν σωματοφύλακα. Ο Κολοκοτρώνης δεν γνώριζε προσωπικά τον Αλή Φαρμάκη, αλλά του υποσχέθηκε να τον βοηθήσει σε περίπτωση που ο Βελή Πασάς του επιτίθετο.

Έτσι και έγινε. Επί 64 ημέρες ο Φαρμάκης αμυνόταν με 120 περίπου άνδρες από τον πύργο, ενώ οκτώ χιλιάδες άνδρες τον πολιορκούσαν. Η πολιορκία που κράτησε ένα μήνα, τα υπονομευτικά έργα, οι κανονιοβολισμοί του Βελή και οι αντεπιθέσεις πέρασαν στη λαϊκή παράδοση από τα δημοτικά τραγούδια. Εν τέλει, την 65η ημέρα, ο Πασόμπεης που είχε αντικαταστήσει τον Βελή Πασά πρότεινε να λύσει την πολιορκία, ενώ υποσχέθηκε να μην ανατινάξει τον πύργο και να δώσει ομήρους δια να εξασφαλισθεί ο Κολοκοτρώνης να φύγει ανενόχλητος στην Ζάκυνθο. Όρισε όμως, ο Αλή Φαρμάκης να πάει στην Τρίπολη να προσκυνήσει τον Βελή. Ο Φαρμάκης, ο οποίος είχε ήδη αρνηθεί και στο παρελθόν να παραδώσει τον Κολοκοτρώνη, αυτή τη φορά δέχτηκε, λόγω των ομήρων που δόθηκαν. Αλλά ο Πύργος κατεδαφίστηκε μετά την έξοδο των πολιορκημένων, και ο Κολοκοτρώνης καταδιώχτηκε μεν, αλλά κατόρθωσε να ξεφύγει.

Ο Φαρμάκης και αυτός ξέφυγε στα βουνά από την καταδίωξη και με την πρώτη ευκαιρία μπήκε σε βάρκα που τον έβγαλε στη Ζάκυνθο. Τότε ο Φαρμάκης και ο Κολοκοτρώνης συνεννοήθηκαν να ιδρύσουν Ελληνοαλβανικό βασίλειο υπό την υποστήριξη του Ναπολέοντα. Την υπόσχεση αυτή έδωσε ο στρατηγός Δον Ζελότ διοικητής της Επτανήσου. Τα σχέδια αυτά ματαιώθηκαν, όταν το 1809 η Ζάκυνθος καταλήφθηκε από τους Εγγλέζους. Ο Φαρμάκης και ο Κολοκοτρώνης μαζί επί κεφαλής 600 Αλβανών και Ελλήνων αποβιβάστηκαν στη Λευκάδα και συμμετείχαν στην κατάληψη του νησιού από τους Άγγλους.

Πηγές

* Μεγάλη Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια Α-Γ. Αθήναι: Έκδοσις Μεγάλης Στρατιωτικής και Ναυτικής Εγκυκλοπαιδείας. σελ. 56. http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/e/3/e/metadata-01-0001601.tkl. Ανακτήθηκε την 23 Σεπτεμβρίου 2009.

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License