ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Αλέξανδρος Τσάτσος (1905 - 6 Ιουλίου 1985[1]) ήταν Έλληνας βιομήχανος και επιχειρηματίας, πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, από τους σημαντικότερους παράγοντες της ελληνικής οικονομίας στον 20ο αιώνα.


Βιογραφία

Γεννήθηκε στην Αθήνα και ήταν γιος του Γεωργίου Τσάτσου. Καταγόταν από την οικογένεια Τσάτσου, ήταν εγγονός του Ιωάννη Τσάτσου, προέδρου του εμπορικού συλλόγου Αθηνών, καθώς και τρισέγγονος του Κωνσταντίνου Ιωνίδη. Αδερφός του ήταν ο Κωνσταντίνος Γ. Τσάτσος. Σπούδασε πολιτικός μηχανικός στο πανεπιστήμιο της Ζυρίχης και εργάστηκε σε ξένες ιδιωτικές εταιρείες ως μηχανικός. Το 1939 διορίστηκε εντεταλμένος σύμβουλος της τσιμεντοβιομηχανίας ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, το 1951 διευθύνων σύμβουλος και το 1959 πρόεδρος της ίδιας εταιρείας.[2] Το 1980 αποχώρησε από την εταιρεία παραδίδοντας τα ηνία στον γιο του, Γεώργιο Τσάτσο.

Την περίοδο 1952 - 1956 διετέλεσε πρόεδρος του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, ενώ επίσης χρημάτισε πρόεδρος της Εταιρίας «των Φίλων του Μουσείου Μπενάκη», αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του θεραπευτηρίου «Ευαγγελισμός» καθώς και σύμβουλος των Ελληνικών ναυπηγείων του Οργανισμού Βιομηχανικής Αναπτύξεως.[3][4] Μια αίθουσα στο Μουσείο Καρπενησίου ονομάζεται «Κωνσταντίνος και Αλέξανδρος Τσάτσος».[5] Έγραψε μεταξύ άλλων Η επιτροπή του Στρυμώνος (1932), Προϋποθέσεις βιομηχανικών επενδύσεων εν Ελλάδι (1959) κ.α.[3]

Το 1983 τα μέλη της οικογενείας Τσάτσου απομακρύνθηκαν από την διοίκηση της ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, καθώς αυτή εθνικοποιήθηκε από τον Ανδρέα Παπανδρέου.[2] Οι Τσάτσοι και οι υποστηρικτές τους έκαναν λόγο για μαφιόζικη επίθεση του ΠΑΣΟΚ σε επιχειρηματίες που ανήκαν πολιτικά στην Δεξιά, ενώ αντίθετα η Αυριανή πανηγύρισε την εθνικοποίηση ως έμπρακτη απόδειξη της βούλησης του πρωθυπουργού να «ξηλώσει τα παλιά τζάκια». Μετά την εθνικοποίηση, το υπουργείο Οικονομικών συνέχισε καταθέτοντας μήνυση εναντίον του Αλέξανδρου Τσάτσου και των υιών του για απάτες σχετικά με την επιχειρηματική δραστηριότητα της οικογένειας Τσάτσου.[6] Η μήνυση οδήγησε στην άσκηση ποινικής δίωξης. Ο υπουργός Οικονομικών Γεράσιμος Αρσένης δήλωσε σχετικά με την ποινική δίωξη ότι «οι Τσάτσοι θα περάσουν τις γιορτές στην φυλακή».[6] Αν και ο εισαγγελέας έκανε απαλλακτική πρόταση στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών, το τελευταίο εξέδωσε παραπεμπτικό βούλευμα διατάζοντας την απαγόρευση εξόδου από την χώρα.[6] Οι Τσάτσοι όμως έχοντας ειδοποιηθεί νωρίτερα είχαν ήδη διαφύγει στο εξωτερικό. Η δικαστική δίωξη των Τσάτσων ατόνησε μετά την απομάκρυνση του Αρσένη από το υπουργείο το 1985 και την έλευση του Κώστα Σημίτη, και τελικά απαλλάχθηκαν από τις κατηγορίες.[6] Παρ'όλα αυτά, δεν κατάφεραν να αποκτήσουν ξανά την ΑΓΕΤ-ΗΡΑΚΛΗΣ, η οποία παρέμεινε υπό κρατικό έλεγχο επί Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ μετά την πτώση του ΠΑΣΟΚ, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης την ιδιωτικοποίησε πουλώντας την στην ιταλική εταιρία Calcestruzzi (Καλτσεστρούτσι).

Απεβίωσε στο Λονδίνο από συγκοπή καρδιάς.[3] Ήταν παντρεμένος με την Δήμητρα Ανδρέα Χατζηκυριάκου και είχε δύο παιδιά: τον Ανδρέα και τον Γεώργιο Τσάτσο.


Πηγές

Χρονικό του 20ού αιώνα, Τέσσερα Έψιλον, 1990, σελ. 1319.
ΑΓΕΤ Ηρακλής, από την εφημερίδα "Το Βήμα"
Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, εκδοτικός Οργανισμός Πάπυρος, τόμος 58, σελ.191
Διατελέσαντες πρόεδροι ΣΕΒ, από την επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΒ
Μουσείο Καρπενησίου, από την ιστοσελίδα xenonas-drimos
Μαλούχος Γεώργιος, Δικηγορικό Γραφείο Λυκουρέζου, εκδόσεις Λιβάνη, Αθήνα, σελ.379-381

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News