- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Αλέκος Αλαβάνος είναι Έλληνας πολιτικός. Διετέλεσε Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος του ΣυΡιζΑ, του Συνασπισμού της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας, από το Δεκέμβριο του 2004 έως το Φεβρουάριο του 2008. Στις βουλευτικές εκλογές του Οκτωβρίου του 2009 αποφάσισε να μην είναι υποψήφιος βουλευτής.

Προεκλογική συγκέντρωση 11/9/2007

Σταδιοδρομία

Η καταγωγή του είναι από την Τήνο. Είναι γόνος πλούσιας οικογένειας Βενετικής καταγωγής. Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 22 Μαΐου του 1950 και είναι γιος του βουλευτή Νικολάου Αλαβάνου. Αδελφοί του είναι ο πρώην βουλευτής Κωνσταντίνος Ν. Αλαβάνος και ο πρόεδρος του ΤΕΕ(2002-10) Γιάννης Αλαβάνος, ενώ παππούς του ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος της βουλής, Κωνσταντίνος Αλαβάνος. Σπούδασε στη Σχολή Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Αθήνας, από την οποία αποφοίτησε ως οικονομολόγος. Παράλληλα εντάχθηκε στην Αριστερά, σε διάσταση με την κεντρώα παράδοση της οικογένειάς του (ο πατέρας του ήταν στέλεχος της Ένωσης Κέντρου). Ως φοιτητής είχε ενεργή συμμετοχή στο αντιδικτατορικό φοιτητικό κίνημα. Γι' αυτό το λόγο στρατεύθηκε αναγκαστικά και αργότερα διώχθηκε με βάση τον Ν.509. Τον συνέλαβαν και τον φυλάκισαν στην ΕΣΑ.

Για πολλά χρόνια διατέλεσε μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας και αναδείχθηκε μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του. Με τη σημαία του εκλέχθηκε ευρωβουλευτής το 1981 και το 1984. Επίσης ως μέλος του ΚΚΕ επανεκλέχθηκε το 1989 μέσω του ευρωψηφοδελτίου του Συνασπισμού.

Όταν το ΚΚΕ αποχώρησε από τον Συνασπισμό (1991), ο Αλαβάνος παρέμεινε στον δεύτερο και εκλέχθηκε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Το 1992, σε συνεργασία με τους τότε ευρωβουλευτές Παρ. Αυγερινό και Παν. Λαμπρία, ίδρυσε τη μη κυβερνητική - μη κερδοσκοπική οργάνωση Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης, με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους λαούς της υπό διάλυση Γιουγκοσλαβίας.

Στις βουλευτικές εκλογές της 10ης Οκτωβρίου του 1993 ήταν υποψήφιος με τον Συνασπισμό στην Α΄ Αθηνών. Δεν εξελέγη, διότι το κόμμα του δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο ποσοστό για την είσοδό του στην Βουλή. Στις εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο του 1994 και του 1999 επανεξελέγη ευρωβουλευτής. Στο 4ο τακτικό συνέδριο που διενεργήθηκε στις 12 Δεκεμβρίου του 2004, εξελέγη Πρόεδρος του ΣΥΝ. Στις Ελληνικές βουλευτικές εκλογές του 2004 εκλέχθηκε βουλευτής Β΄ Αθηνών με τον ΣΥΡΙΖΑ και επανεκλέχθηκε βουλευτής, στην περιφέρεια Ηρακλείου στις βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου του 2007 με τον ίδιο συνδυασμό και τέθηκε επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2010 ο Αλέκος Αλαβάνος ανακοίνωσε την πολιτική πρωτοβουλία Μέτωπο Αληλεγγύης και Ανατροπής.[1] Αργότερα το ίδιο έτος, ανακοίνωσε την πρόθεσή του να κατέβει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές διεκδικώντας τη θέση του περιφερειάρχη Αττικής. Η απόφασή του αυτή τον έφερε σε ρήξη με τον νέο πρόεδρο του Συνασπισμού, Αλέξη Τσίπρα, καθώς το κόμμα υπολόγιζε στην υποψηφιότητά του Αλέξη Μητρόπουλου για την ίδια θέση.[2] Ο Τσίπρας πρότεινε στον Αλαβάνο να θέσει υποψηφιότητα για τον μητροπολιτικό δήμο της Αθήνας, αλλά ο δεύτερος δεν αποδέχτηκε την πρόταση αυτή, επιμένοντας αρχικά στην αρχική του απόφαση.[3] Αργότερα ο Αλαβάνος αντιπρότεινε την υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη για την περιφέρεια Αττικής[4], με την οποία συμφωνούσαν και άλλα στελέχη του κόμματος, αλλά δεν έγινε δεκτή από τον Αλέξη Τσίπρα που κάλεσε τα άλλα μέλη να στηρίξουν την υποψηφιότητα Μητρόπουλου, επιτιθέμενος από το βήμα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ κατά του Αλαβάνου.[5] Τελικά, ο Αλαβάνος ανακοίνωσε επίσημα, στις 9 Σεπτεμβρίου 2010, την απόφασή του να είναι υποψήφιος για το αξίωμα του περιφερειάρχη Αττικής, στις περιφερειακές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου.[6]


Προσωπική ζωή

Είναι παντρεμένος με την ψυχίατρο Κάτια Χαραλαμπάκη και έχουν δύο κόρες.


Βιβλία

Έχει συγγράψει τα βιβλία:

«Σημειώσεις για την Ευρωπαϊκή Αριστερά (1989)».
«Έλληνες της Κωνσταντινούπολης (1994)»
«Σημειώσεις για την Πολιτική Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Ένωσης (1994)»

Παραπομπές

↑ Πολιτική πλατφόρμα παρουσίασε ο Αλέκος Αλαβάνος, www.in.gr, 08/02/2010.
↑ Με Μητρόπουλο απαντά στον Αλαβάνο, Το Βήμα, 08/09/2010
↑ «Όχι» του Αλέκου στον Αλέξη, Τα Νέα, 07/09/2010
↑ Την Νάντια Βαλαβάνη προτείνει για την περιφέρεια Αττικής ο Αλέκος Αλαβάνος, in.gr 08/092010
↑ Εισήγηση Τσίπρα για στήριξη Αλ. Μητρόπουλου - Σφοδρή σύγκρουση με τον Π. Λαφαζάνη που πρότεινε Ν. Βαλαβάνη, To Βήμα, 08/09/2010
↑ Αλέκος Αλαβάνος - Ανακοίνωσε ανεξάρτητη υποψηφιότητα, Το Βήμα, 09/09/2010

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

Σύντομο βιογραφικό
Αρχείο δράσης στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο
ΜΚΟ - Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης

LP Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το αντίστοιχο λήμμα της Live-Pedia. (ιστορικό).

 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License