> Αίλιος Ηρωδιανός

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Ο Αίλιος Ηρωδιανός (2ος αιώνας μ.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γραμματικός από την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Πατέρας του ήταν ο επίσης γραμματικός Απολλώνιος «ο Δύσκολος». Γεννήθηκε και σπούδασε στην Αλεξάνδρεια. Απόκτησε το δικαίωμα του Ρωμαίου πολίτη και έζησε στη Ρώμη. Υπήρξε δάσκαλος του αυτοκράτορα Μάρκου Αυρηλίου, από τον οποίο έτυχε ιδιαίτερης εύνοιας.

Υπήρξε πολυμαθέστατος και πολυγραφότατος. Ονομάστηκε «τεχνικός» και «γραμματικός κατ' εξοχήν». Η προσφορά του στη γραμματική αναγνωρίζεται ως σημαντική. Ασχολήθηκε με όλα τα συγγραματικά ζητήματα και συνόψισε τις εργασίες όλων των προγενέστερών του γραμματικών.
Έργα

Έγραψε 32 έργα, από τα οποία σώθηκαν τα:

«Περί μονήρους λέξεως»
το μικρό λεξικό «Φιλέταιρος» και
μια περιληπτική επιτομή του έργου του «Καθολική προσωδία»: Εκ του Ηρωδιανού: Περί Καθολικής προσωδίας, έκδοση Teubner, 1867

Από τα υπόλοιπα έργα του διασώθηκαν μόνο αποσπάσματα.
Περαιτέρω βιβλιογραφία

Herodiani Technici reliquiae: Praefationem et Herodiani prosodiam catholicam continens, Aelius Herodianus, Arthur Ludwich, εκδ. B. G. Teubneri, 1867 (στην εισαγωγή του Augustus Lentz περιέχονται όλες τις πηγές και τα κείμενά τους που αναφέρουν το Ηρωδιανό).

Πηγές

«Βιογραφικό Λεξικό», εκδόσεις Παγουλάτου.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License