> Αδελφοί Πουρναραίοι

 

- Art Gallery -

 

- Γεγονότα, Hμερολόγιο -

 

.

Οι αδελφοί Πουρναραίοι ήταν αγωνιστές του αγώνα του 1821.

Πρόκειται για τους καπεταναίους Παναγιώτη και Γεώργιο. Η καταγωγή τους ήταν από το χωριό Περυώρι της επαρχίας Τριπόλεως. Κατά διαταγή του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη οι δύο τους είχαν την φροντίδα της βάρδιας που στεκόταν επάνω στο βουνό της Επάνω Χρέπας. Άναβαν φωτιά για να δουν τον καπνό οι στρατιώτες και οι χωρικοί και να προειδοποιηθούν ότι έρχονται οι Τούρκοι από την Τριπολιτσά.

Πολέμησαν εκτός αυτού στην πολιορκία της Τριπολιτσάς και έδειξαν μεγάλο ηρωισμό, πολεμώντας μέχρι της αλώσεως. Αργότερα πήραν μέρος και στους πολέμους του Δράμαλη, και αλλού.

* Ο Γεώργιος μάλιστα πολέμησε ηρωικά και στη Ρούμελη, και έπεσε ένδοξα στο πλευρό του Φλέσα στο Μανιάκι πολεμώντας τον Ιμπραήμ.


Πηγές

* Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. http://www.archive.org/details/vioipeloponnsin00chrygoog. Ανακτήθηκε την 10 Απριλίου 2010.

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License