Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Λαός του Ελλαδικού χώρου κατά την 2η χιλιετηρίδα π.Χ. Πιθανώς, πρόκειται για άλλη ονομασία των Τυρρηνών ή Τυρσηνών που επιχειρούσαν εμπόριο, πειρατεία και μερικές φορές ίδρυαν αποικίες στον Αιγαιωτικό χώρο.

Σύμφωνα με την Ελληνική Μυθοολογία οι Τελχίνες, θεωρούνταν γιοί της Καφείρας (επώνυμης των Καβείρων), κόρης του Ωκεανού. Αυτοί εγκαταστάθηκαν πρώτα στην Κρήτη κι ύστερα στη Ρόδο. Ήταν σπουδαίοι τεχνίτες μεταλλουργοί.

Οι Τελχίνες συνεργάσθηκαν με τους Κύκλωπες και κατασκεύασαν την Τρίαινα του Ποσειδώνα, που έγινε έμβλημα των Ατλάντων. Μια εκδοχή λεει, πως οι Τελχίνες και η μητέρα τους η Καφείρα ανάθρεψαν τον Ποσειδώνα. Άλλη παράδοση λεει, πως ο Ποσειδώνας έφερε τους Τελχίνες, με την αδελφή τους Αλία και την Αμφιτρίτη, από την Κρήτη στη Ρόδο. O Ποσειδώνας επιβουλεύτηκε την Αλία, που γέννησε τη Ρόδο, από την οποία πήρε το όνομα η νήσος (πριν είχε και τα ονόματα Οφιούσα, Τελχινίς, Αστερία, Πελασγία κ.ά.).

Άλλη παράδοση λεει, πως η Ρόδος ήταν κόρη της Αμφιτρίτης. Υπήρχε μάλιστα και ναός της Αμφιτρίτης (Βρέθηκε στο λόφο Άγιου Στέφανου).

Η Ρόδος γλίτωσε από τον κατακλυσμό, γιατί έφυγε με τους Τελχίνες που τον πρόβλεψαν. Αργότερα η Ρόδος επέστρεψε στο νησί και συζεύχθηκε το τον Ήλιο, που ήρθε με τους Ηλιάδες.

Οι γνήσιοι Ρόδιοι απέδιδαν την καταγωγή τους στους Τελχίνες.

Από την Live-Pedia.gr

Ελληνική μυθολογία

Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω

Ελλάδα

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License